Είναι ασφαλές να παίρνετε 5-htp & wellbutrin;

Η βουπροπιόνη είναι μια συνταγογραφούμενη αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή διαθέσιμη ως μάρκα Wellbutrin. Αντίθετα, η 5-υδροξυτρυπτοφάνη είναι ένα συμπλήρωμα χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης της κατάθλιψης. Γνωστή ως 5-HTP, το συμπλήρωμα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις εάν το 5-ΗΤΡ συνδυαστεί με ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα 5-HTP εάν πάρετε Wellbutrin ή οποιοδήποτε άλλο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Χρήσεις

Οι γιατροί συνταγογραφούν Wellbutrin για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Είναι επίσης χρήσιμο για ορισμένα άτομα με διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής. Το συμπλήρωμα 5-HTP μπορεί να είναι περίπου τόσο αποτελεσματικό όσο κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση από την κατάθλιψη, λέει η MedlinePlus, μια υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.

Σύνδρομο σεροτονίνης

Ο συνδυασμός του 5-HTP με ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά υψηλά επίπεδα σεροτονίνης και δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως σύνδρομο σεροτονίνης, έχει σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Παραδείγματα αντικαταθλιπτικών που αλληλεπιδρούν με αυτόν τον τρόπο με 5-ΗΤΡ είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, γνωστοί ως SSRIs, και αναστολείς οξειδάσης μονοαμίνης. Το Wellbutrin, ωστόσο, δεν αναστέλλει την οξειδάση μονοαμίνης ή την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και έχει μόνο ήπια επίδραση στη δραστικότητα της σεροτονίνης. Στην πραγματικότητα, ο αντικαταθλιπτικός μηχανισμός είναι άγνωστος, σύμφωνα με το DailyMed, μια άλλη ιστοσελίδα από την αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Παρόλα αυτά, το Wellbutrin μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα με το 5-HTP.

Μελέτη περιπτώσεων

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2004 της «Κλινικής Νευροφαρμακολογίας» περιγράφει μια μελέτη περίπτωσης στην οποία μια γυναίκα που έλαβε βουπροπιόνη και η SSRI σερτραλίνη ανέπτυξε σύνδρομο σεροτονίνης. Πριν από αυτό, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που συνδέουν τη βουπροπιόνη με το σύνδρομο στην ιατρική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η γυναίκα γνώρισε τσούξιμο στα χέρια της, αδέσποτα, σύγχυση, ξεχασμό, διέγερση και λήθαργο. Τα συμπτώματα της εξαφανίστηκαν αφού οι γιατροί άλλαξαν τα φάρμακά της.

Σκέψεις

Το Drugs.com δεν απαριθμεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ Wellbutrin και 5-HTP. Για να είστε ασφαλής, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την ασφάλεια του συνδυασμού Wellbutrin και 5-HTP ή άλλων συμπληρωμάτων. Το Wellbutrin αλληλεπιδρά με πάνω από 600 φάρμακα και συμπληρώματα, σύμφωνα με το Drugs.com.