Φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις για παρεγκεφαλιδική αταξία

Η παρεγκεφαλιδική αταξία επηρεάζει το νευρικό σύστημα μειώνοντας την ισορροπία και τον συντονισμό κατά κανόνα στον κορμό, τους βραχίονες και τα πόδια. Υπάρχουν οξείες, χρόνιες προοδευτικές και επαναλαμβανόμενες μορφές παρεγκεφαλιδικής αταξίας, όλες με παρόμοια συμπτώματα και θεραπεία. Η φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της παρεγκεφαλιδικής αταξίας. Η διάγνωση και η θεραπεία της παρεγκεφαλιδικής αταξίας πρέπει να γίνεται από ιατρό.

Σχετικά με την παρεγκεφαλιδική Ataxia

Η παρεγκεφαλίδα είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία και τον συντονισμό. Δεν λειτουργεί σωστά κατά τη διάρκεια της παρεγκεφαλιδικής αταξίας. Τα μικρά παιδιά διαγιγνώσκονται συχνότερα με οξεία παρεγκεφαλιδική αταξία μετά από ιογενή λοίμωξη. Η τρέχουσα και η χρόνια παρεγκεφαλιδική αταξία μπορεί να προκύψει από εγκεφαλικό επεισόδιο, ημικρανίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, όγκους του εγκεφάλου, επιληπτικές κρίσεις και άλλες γενετικές, οξείες ή αυτοάνοσες ασθένειες.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα της παρεγκεφαλιδικής αταξίας μπορεί να περιλαμβάνουν ασυντόνιστες κινήσεις στα άκρα, αδέσποτα, αστάθεια, μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών και οπτικές καταγγελίες. Η διάγνωση της παρεγκεφαλιδικής αταξίας γίνεται από γιατρό και οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν σπονδυλική στήλη, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων και μελέτη νευρικής αγωγής.

Θεραπεία και Θεραπεία

Η θεραπεία της παρεγκεφαλιδικής αταξίας συνήθως περιλαμβάνει τη θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης καθώς και των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη βελτίωση του συντονισμού μαζί με την επαγγελματική ή τη φυσική θεραπεία. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ισορροπίας και την αύξηση της ανεξαρτησίας του ασθενούς χρησιμοποιώντας τεχνικές που εστιάζουν στην ισορροπία, τη στάση του σώματος και τον αυξανόμενο συντονισμό. Οι θεραπευτικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης έναντι των εξωτερικών ερεθισμάτων, την αύξηση της κοινής σταθεροποίησης, την ανάπτυξη ανεξάρτητου λειτουργικού βάδιλου για την προώθηση της ανεξαρτησίας. Οι αρχές κατάρτισης περιλαμβάνουν την πρόοδο από απλές σε πολύπλοκες ασκήσεις, ασκήσεις ασκήσεων με ανοιχτά και κλειστά μάτια και υποστήριξη με άσκηση στο σπίτι και αθλητικές δραστηριότητες.

Θεραπεία για ισορροπία

Η έλλειψη ισορροπίας είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της παρεγκεφαλιδικής αταξίας και η φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ισορροπίας. Η σταθεροποίηση του κορμού και των εγγύς μυών θα πρέπει να ξεκινά με δραστηριότητες ματ, όπως η μετακίνηση στους βραχίονες από την ξαπλωμένη με την όψη προς τα κάτω, τη συρρίκνωση και τη μετακίνηση στα γόνατα και σε καθιστή θέση. Πρέπει επίσης να γίνει εκπαίδευση κατά την άσκηση, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείκτη σταθεροποίησης και ισορροπίας. Η θεραπεία πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό και να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο φυσιοθεραπευτή.

Θεραπεία για ιδιοπαράσταση

Η ιδιοχείρηση ελέγχεται από την παρεγκεφαλίδα και περιλαμβάνει τη γνώση όπου βρίσκονται τα μέρη του σώματος στο διάστημα και σε σχέση με το άλλο. Η θεραπεία περιλαμβάνει πλωματομετρικές ασκήσεις, ισορροπία και ασκήσεις μίνι τραμπολίνο. Η δόνηση και η θεραπεία κοστουμιών χρησιμοποιούνται επίσης για τη βελτίωση της ιδιοδείας, της στάσης και της κίνησης. Γιόγκα και άλλες ασκήσεις ευαισθητοποίησης του σώματος μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στο σχέδιο θεραπείας για την αύξηση της ιδιοδείας. Η θεραπεία πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό και να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο φυσιοθεραπευτή.