Απλό σχέδιο διατροφής για διαβητικούς και υπέρταση

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι κρίσιμο για τον έλεγχο άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η υπέρταση. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη λέει ότι έως και δύο στους τρεις διαβητικούς έχουν υπέρταση και ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κάτω από 130/80 mmHG.

Υπέρταση και διαβήτη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση αναγκάζει την καρδιά σας να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με το ADA, όταν η καρδιά σας λειτουργεί πιο σκληρά, ο κίνδυνος για διαβητικές επιπλοκές αυξάνεται. Παρόλο που υπάρχουν πολλές αιτίες υπέρτασης, είναι συνήθως υπεύθυνη η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το νάτριο προσελκύει νερό και το υπερβολικό νάτριο αυξάνει τον όγκο του αίματος – αυτό αυξάνει την πίεση στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Μετά από μια δίαιτα χαμηλού σε νάτριο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε μόλις 14 ημέρες.

Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέπτυξε τις Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη διακοπή της Υπέρτασης, ή DASH, δίαιτα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με ένα ισορροπημένο σχέδιο θρεπτικών συστατικών. Η πρόσληψη νατρίου περιορίζεται στα 1.500 mg την ημέρα · οι υδατάνθρακες αποτελούν το 55% των θερμίδων, το 18% προέρχεται από πρωτεΐνες και 27% από λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά και η διατροφική χοληστερόλη είναι πολύ περιορισμένα, πράγμα που βοηθά στον έλεγχο των “κακών” επιπέδων LDL χοληστερόλης, ενός άλλου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη θρέψη ταιριάζουν απόλυτα με τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για το διαβητικό δίαιτα του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center – ότι μεταξύ 44 και 65% των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες, μεταξύ 12 και 20% από πρωτεΐνες και από 25 έως 35% από λίπος.

DASH και διαβήτη

Η δίαιτα DASH είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που συνιστά ελάχιστη πρόσληψη 30 g ίνας καθημερινά. Τα ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, στη ρύθμιση της γλυκόζης και της παραγωγής ινσουλίνης και στην παροχή κορεσμού. Το Fiber είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απώλειας βάρους, επειδή σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτος γρηγορότερα και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν ολ κληρες, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Είναι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που περιορίζει την προσθήκη ζάχαρης σε λιγότερο από πέντε ανά εβδομάδα.

Τι να φας

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, το σχέδιο DASH επιτρέπει σε έξι έως οκτώ μερίδες ολόκληρων κόκκων, τέσσερις έως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, τρία μερίδες λιπαρών και γαλακτοκομικών και 6 ουγκιά. Της άπαχης πρωτεΐνης κάθε μέρα. Οι μερίδες ξηρών καρπών, όσπριων και γλυκών περιορίζονται σε λιγότερο από πέντε μερίδες εβδομαδιαίως. Χωρίστε τα τρόφιμά σας ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα για να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους θα μειώσει την αρτηριακή πίεση και θα βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Το σχέδιο DASH έρχεται με διαφορετικά σχέδια φαγητού που βασίζονται στις θερμιδικές ανάγκες. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό ή τον διαιτολόγο σας προτού προβείτε σε αλλαγές στη διατροφή σας.