Είναι ο χυμός φραγκοσυκιών ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο Elderberry, επίσης γνωστός ως γέροντας, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στις ευρωπαϊκές χώρες για την ικανότητά του να θεραπεύει αναπνευστικά προβλήματα καθώς και εκδορές του δέρματος. Αυτός ο θάμνος μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και 30 πόδια ψηλό και είναι εγγενής σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας. Τα λουλούδια και τα μούρα του χρησιμοποιούνται σε παρασκευάσματα για ιατρικούς σκοπούς. Λόγω των πλεονεκτημάτων βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να καταναλώσουν αυτό το βότανο, ωστόσο, όπως και πολλά βότανα, μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τη μητέρα ή το παιδί.

Elderberry Active Compounds

Οι κύριες δραστικές ενώσεις στο χυμό φραγκοστάφυλου είναι χημικές ουσίες γνωστές ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά ειδικά για τα φυτά. Οι ερευνητές στο ινστιτούτο Linus Pauling στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον λένε ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να περιέχουν αντι-αλλεργικές, αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, καθώς αυτές οι ενώσεις εξουδετερώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι μη ισορροπημένα άτομα. Το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland αναφέρει ότι τα βατόμουρα δεν έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες έρευνες, επομένως υπάρχουν και άλλες δραστικές ενώσεις που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Καρδιά και εγκυμοσύνη

Επειδή ο χυμός φραγκοστάφυλου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς και να προστατεύσει το σώμα από τη βακτηριακή ιγμορίτιδα ή από τις λοιμώξεις του κόλπου, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να κλίνουν προς αυτό το βοτανικό κοκτέιλ για να αποτρέψουν την ασθένεια κατά τη διάρκεια της κύησης του εμβρύου. Ωστόσο, επειδή το χυμό φραγκοστάφυλου δεν έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλειά του, το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland λέει ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες και θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν αυτό το βότανο. Ενώ το ιατρικό κέντρο της UMM είναι αντίθετο με τη χρήση του κουταβιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αμερικανικό βοτανικό συμβούλιο αναφέρει στον «The ABC Clinical Guide to Elder Berry» ότι η χρήση του εμβρύου από τις έγκυες γυναίκες δεν προτείνεται αποκλειστικά με βάση την έλλειψη ερευνητικών πληροφοριών. Αυτή η δημοσίευση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα παρασκευάσματα με βότανα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού φραγκοστάφυλου, ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Επομένως, τα φραγκοστάφυλα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δοσολογία

Το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο προτείνει κατανάλωση 8 oz εκφρασμένου χυμού χυμού δυο φορές ημερησίως κατά την πρώτη ένδειξη συμπτωμάτων κρύου ή γρίπης. Αυτή η δοσολογία μπορεί να συνεχιστεί τρεις έως πέντε ημέρες · ωστόσο, η χρήση περισσότερο από πέντε ημέρες δεν συνιστάται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ή το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο.

Προειδοποιήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη έρευνας σχετικά με το χυμό και την εγκυμοσύνη, συζητήστε τη χρήση αυτού του βοτανικού κοκτέιλ με το γιατρό σας. Ενώ ο σωστά παρασκευασμένος χυμός φραγκοστάφυλου δεν έχει γνωστές παρενέργειες ή επιβεβαιωμένες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, οι άγριοι καρποί είναι τοξικοί και μπορεί να προκαλέσουν έμετο, ναυτία ή διάρροια. Έτσι, η κατανάλωση χυμού από άγριους καρπούς μπορεί να βλάψει τη μητέρα και το παιδί.