Κανονικό ρυθμό παλμού για ένα υγιές άτομο

Ο έλεγχος του παλμού σας είναι συνήθως ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνουν όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας. Αυτή η απλή δοκιμασία είναι γρήγορη και ανώδυνη και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία σας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη διάγνωση. Αυτό που θεωρείται κανονικό ποσοστό παλμού ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την καρδιαγγειακή σας κατάσταση. Ο παλμός σας επηρεάζεται επίσης από προσωρινές επιδράσεις, όπως η χρήση φαρμάκων, το στρες, η κατάσταση ενυδάτωσης και η σωματική άσκηση.

Υγιές ρυθμό παλμού

Το κανονικό εύρος παλμών ανάπαυσης για ενήλικες είναι 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Οι κανονικές κλίμακες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και οι γυναίκες συνήθως έχουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά παλμού σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα άτομα που είναι σωματικά κατάλληλα συχνά έχουν βραδύτερους ρυθμούς ηρεμίας, επειδή μια ισχυρότερη καρδιά μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με κάθε συστολή. Εάν στέκεστε, ο παλμός σας είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος από ό, τι όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, επειδή η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα με τη δύναμη της βαρύτητας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιακή συχνότητα

Μαζί με την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το ρυθμό παλμών σας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των βήτα αναστολέων και των αναστολέων διαύλων ασβεστίου, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό. Τα συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός, το άγχος, το άγχος και ο φόβος μπορούν να προκαλέσουν τον αγώνα της καρδιάς σας. Η θερμοκρασία παίζει επίσης ρόλο. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, ο παλμός σας επίσης. Ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας επίσης αλλάζει με το επίπεδο φυσικής σας άσκησης, οπότε παίρνετε τον παλμό σας μετά από ανάπαυση για περίπου 10 έως 15 λεπτά.

Κανονικός ρυθμός παλμού κατά τη διάρκεια της άσκησης

Όταν ασκείτε, η καρδιά σας κτυπά ταχύτερα επειδή οι μύες και τα όργανα χρειάζονται περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Η μέτρια έντονη αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο, αυξάνει συνήθως τον παλμό σας στο 50 με 75% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού, ο οποίος είναι περίπου 220 μείον την ηλικία σας. Η πιο έντονη άσκηση, όπως τζόκινγκ ή μπάσκετ, επιταχύνει τον παλμό και το καρδιακό σας ρυθμό έως και 75 με 85 τοις εκατό της μέγιστης τιμής. Ο ρυθμός παλμών σας θα επιστρέψει σταδιακά στο επίπεδο ηρεμίας μετά τη διακοπή της άσκησης.

Rhythm Matters

Όταν λαμβάνετε τον παλμό σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σημειώνει τόσο το ρυθμό όσο και το ρυθμό. Ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ή ένας ρυθμός είναι γνωστός ως αρρυθμία. Μια περιστασιακή παραβλέπεται κτύπημα ή επιπλέον κτύπημα είναι κοινή και γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, οι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού απαιτούν ιατρική αξιολόγηση. Οι μη φυσιολογικοί ρυθμοί μπορούν να επηρεάσουν μια κατά τα άλλα φυσιολογική, υγιή καρδιά.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ο ρυθμός σφυγμού σας είναι σταθερά πάνω ή κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα ή αν παρατηρήσετε μια ανωμαλία ρυθμού ή ρυθμού σε συνδυασμό με προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα όπως – αίσθηση καρδιάς που χτυπά ή αγωνίζεται – ζάλη, ζάλη Λιποθυμία – ανεπαρκής ή μειωμένη ανοχή στην άσκηση – δύσπνοια ή ταχεία αναπνοή με ελάχιστη άσκηση · Επανεξέταση από: Tina M. St.