Παρενέργειες της νηστείας για τρεις ημέρες

Το να μην καταναλώνετε τρόφιμα για τρεις ημέρες, γνωστό και ως βραχυπρόθεσμο γρήγορο, περιλαμβάνει πόσιμο μόνο νερό ή χυμό αλλά αποχή από όλα τα άλλα τρόφιμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα βραχυπρόθεσμο fast των τριών ημερών ως μέρος μιας δίαιτας αποτοξίνωσης ή να χάσετε βάρος γρήγορα. Ωστόσο, κανένα τρόφιμο για τρεις ημέρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσάρεστες και ανθυγιεινές παρενέργειες. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή τον γιατρό σας για συμβουλές προτού προχωρήσετε σε μια γρήγορη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

Τα βασικά

Οι υποστηρικτές μιας βραχυπρόθεσμης ταχείας διατροφής ως μέρος της δίαιτας απεξάρτησης λένε ότι βοηθά στον καθαρισμό του σώματός σας με την απομάκρυνση των περιβαλλοντικών τοξινών και επιτρέποντας στα εσωτερικά σας όργανα να θεραπεύονται από τις πιέσεις που συναντούν στην καθημερινότητά σας. Ως τακτική απώλειας βάρους, κανένα τρόφιμο για τρεις ημέρες δεν περιορίζει δραστικά την κατανάλωση θερμίδων, ώστε το σώμα σας να βασίζεται σε αποθήκες ενέργειας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές σας. Οι αρχαίοι πολιτισμοί βασίζονταν στη νηστεία ως μέσο καθαρισμού της ψυχής. Ενώ απομακρύνετε τα τρόφιμα από τη διατροφή σας για τρεις ημέρες έχει ως αποτέλεσμα σωματικές και πνευματικές παρενέργειες, η αντίληψή σας για αυτές τις επιδράσεις μπορεί να εξαρτάται από τους λόγους για τη νηστεία.

Φυσικές Επιδράσεις

Οι φυσικές επιδράσεις ενός βραχυπρόθεσμου γρήγορου μπορεί να περιλαμβάνουν πείνα, κεφαλαλγία, κόπωση και ζάλη καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εξαντλούνται. Μπορεί να αρχίσετε να καίτε το σωματικό λίπος για καύσιμα καθώς εξαντλείτε το γλυκογόνο, το άμυλο το σώμα σας αποθηκεύει στους μύες και το συκώτι σας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αρχίσετε να χάνετε μυϊκή μάζα καθώς το σώμα σας μετατρέπεται σε πρωτεΐνη μυών σας ως πρόσθετη πηγή ενέργειας και να διατηρήσει την ανάγκη για ένζυμα, ορμόνες και ανοσοκύτταρα. Ενώ μπορεί να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών νηστείας, ο κύριος όγκος της απώλειας βάρους οφείλεται σε απώλεια νερού και άπαχου μυϊκού ιστού, λέει το αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση.

Ψυχικές Επιδράσεις

Εκτός από την σωματική κόπωση που μπορεί να αισθανθείτε κατά τη διάρκεια ενός τριήμερου νηστείου, μπορεί να αντιμετωπίσετε και ψυχική κόπωση, μαζί με φαγητό και ευερεθιστότητα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες της νηστείας ως μια αναζωογονητική αίσθηση που σας αφήνει με περισσότερη εστίαση και ενέργεια από ό, τι πριν. Ωστόσο, αυτές οι θετικές αντιδράσεις μπορεί απλά να οφείλονται στην πίστη ότι βοηθάτε το σώμα σας, εξηγεί η διαιτολόγος Katherine Zeratsky της κλινικής Mayo.

Προφυλάξεις

Μια ταχεία τριών ημερών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας, εάν είστε ήδη υποσιτισμένος. Μπορεί επίσης να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας εάν είστε επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση. Μια γρήγορη οποιουδήποτε μήκους αντενδείκνυται εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επιπλέον, η νηστεία με σκοπό την αποτοξίνωση δεν είναι αποδεδειγμένη και μπορεί να είναι περιττή, καθώς το ήπαρ και τα νεφρά σας εξυπηρετούν αυτή τη φυσιολογική λειτουργία στο σώμα σας.