Ανεπιθύμητες ενέργειες του μαγνησίου στην εγκυμοσύνη

Κάθε μέρα, οι υγιείς γυναίκες χρειάζονται μεταξύ 310 και 320 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, ένα ορυκτό που κάθε όργανο του σώματος πρέπει να λειτουργεί σωστά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές ανάγκες μιας γυναίκας αλλάζουν για να λαμβάνουν υπόψη το αυξημένο άγχος που ένα εμβρύων βάζει στο σώμα της. Για το λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου τους σε μεταξύ 350 και 360 χιλιοστόγραμμα. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, συμπεριλαμβανομένων αμυγδάλων, σόγιας, σπανάκι και πλιγούρι βρώμης, είναι οι καλύτερες πηγές αυτού του μεταλλικού υλικού για έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν αρκετό μαγνήσιο από την καθημερινή διατροφή τους μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπληρώματα μαγνησίου. Ωστόσο, οι γυναίκες θα πρέπει να μιλήσουν με γιατρό πριν λάβουν συμπληρώματα μαγνησίου ενώ είναι έγκυες.

Συνήθως, τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι καλά ανεκτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ήπιος εντερικός ερεθισμός και μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Οι συχνές, υδατώδεις κινήσεις του εντέρου είναι δυσάρεστες και μπορεί να συμβάλλουν στην κράμπωση κοιλιακής χώρας, στη φούσκωμα ή στην απώλεια της όρεξης. Οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες διάρροια μπορεί να χάσουν πάρα πολύ υγρό – μια παρενέργεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Εάν εμφανίσετε διάρροια για περισσότερες από δύο έως τρεις ημέρες ενώ είστε έγκυος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η πεπτική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας ή του εμέτου, μπορεί να εμφανιστεί μετά τη λήψη μιας δόσης μαγνησίου. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να μιμούνται την πρωινή ασθένεια, ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Αν και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες στο στομάχι συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες της θεραπείας, αναζητήστε τη φροντίδα από τον γιατρό σας εάν ο έμετος είναι σοβαρός ή επίμονος.

Η ακατάλληλη ή υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως έγκυος, μην πάρετε περισσότερο από 350 mg μαγνήσιο σε μορφή συμπληρώματος, για να περιορίσετε τον κίνδυνο υπερδοσολογίας σε αυτό το ορυκτό. Η κατανάλωση περισσότερων από 350 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο δεν θα προκαλέσει συμπτώματα υπερβολικής δόσης. Τα συμπτώματα υπερβολικής δόσης περιλαμβάνουν επίμονο εμετό που διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, δυσκολίες στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύγχυση και κώμα. Ζητήστε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επειδή μια υπερβολική δόση μαγνησίου μπορεί να είναι θανατηφόρα χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλους τύπους φαρμάκων που μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ενώ είστε έγκυος. Οι έγκυες γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφούν αντιβιοτικά. Για να περιοριστεί αυτός ο τύπος αλληλεπίδρασης, οι μελλοντικές μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου τουλάχιστον μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη μιας δόσης αντιβιοτικού. Η χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου σε συνδυασμό με φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, ενώ είστε έγκυος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Πρόσθετα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το μαγνήσιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν φάρμακα για το διαβήτη, λεβοθυροξίνη, τιλοδρονάτη και αλενδρονάτη.

Διάρροια

Στομαχική ανακατοσούρα

Υπερβολική δόση

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων