Αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά από ενεργειακά ποτά

Η καφεΐνη παραμένει το πιο ευρέως καταναλισκόμενο φάρμακο. Παρόντες στη σοκολάτα και τον καφέ, οι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης το διεγερτικό σε αθλητικά και ενεργειακά ποτά. Αυτά τα ποτά έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά με φοιτητές. Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2011 στην «Kardiologia Polska», η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης αυξάνει τις βλάβες που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις. Τα ενεργειακά ποτά έχουν και άλλες αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά. Μιλήστε με έναν γιατρό πριν καταναλώσετε τακτικά καφεϊνούχα ποτά.

Η καρδιακή ανακοπή ή η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2004 στο “Internist,” οι άνθρωποι πρέπει να ασκούν περισσότερο και να τρώνε λιγότερο. Η αποφυγή τοξικών χημικών ουσιών ή τουλάχιστον η ελαχιστοποίηση της έκθεσής τους σε αυτές παραμένει εξίσου σημαντική. Μια περίπτωση που περιγράφεται στον τόμο του 2009 του “Ιατρικού περιοδικού της Αυστραλίας” απεικονίζει τις συνέπειες της υπερπληροφόρησης. Ένας υγιής άνδρας ηλικίας 28 ετών που πέρασε μια ολόκληρη μέρα σε ένα αγώνα με μοτοκρός. Έχει καταναλώσει μεγάλα ποσά ενεργειακών ποτών όλη αυτή την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο άνδρας εμφάνισε ήπια θωρακικό άλγος. Στο τέλος του γεγονότος, κατέρρευσε την καρδιακή ανεπάρκεια. Οι παραϊατρικοί ήταν σε θέση να τον αναβιώσει, και τελικά επέστρεψε σε ενεργό τρόπο ζωής.

Η βραδυκαρδία, μια ασυνήθιστη επιβράδυνση της καρδιάς, σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Οι αρρυθμίες παραμένουν δύσκολο να θεραπευθούν παρά την αυξημένη ιατρική γνώση και ευαισθητοποίηση. Τα συμπληρώματα διατροφής πιστεύεται ότι παρέχουν μια επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2005 στο “Journal of the American Medical Association”, τα συμπληρώματα όπως το ιχθυέλαιο μπορούν να επιδεινώσουν τις αρρυθμίες. Ένα πείραμα που παρουσιάστηκε στην έκδοση 2006 των «Αμινοξέων» εξέτασε τις καρδιακές επιδράσεις των ουσιών που προστίθενται συνήθως στα ενεργειακά ποτά. Τα υγιή άτομα έλαβαν είτε καφεΐνη και ταυρίνη είτε αδρανή θεραπεία κατά τη διάρκεια μιας μόνο συνεδρίας δοκιμών. Το προσομοιωμένο ενεργειακό ποτό μειώνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό, ένα σύμπτωμα της βραδυκαρδίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας άλλος κοινός τύπος καρδιακής αρρυθμίας. Το αίθριο ή οι δύο ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς κυματίζουν, αντί να συμβολίζουν σαφώς αν έχετε αυτό τον τύπο καρδιακής παθολογίας. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1997 στο “Acta Cardiologica”, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κολπική πτερυγισμό σε ζώα. Οι μελέτες που έγιναν με ανθρώπους ασθενείς έδειξαν αμφίβολα αποτελέσματα. Ωστόσο, δύο περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν στην έκδοση του περιοδικού “Journal of Medical Case Reports” δείχνουν ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Δύο έφηβοι αγόρια αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος μετά από κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Κάθε ασθενής δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αλλά κάθε αγόρι έδειξε κολπική πτερωτή. Η φαρμακευτική αγωγή μείωσε το πτερυγισμό ενός αγοριού και η ενυδάτωση το επιλύει στο άλλο.

Στην οσφυϊκή ταχυκαρδία, η καρδιά σας αγωνίζεται όταν μετακινείτε γρήγορα στην όρθια στάση. Άλλα προβλήματα υγείας συνδέονται με την ορθοστατική ταχυκαρδία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Clinical Sleep Medicine” του 2011, οι άνθρωποι με ορθοστατική ταχυκαρδία εμφανίζουν επίσης μείωση της ποιότητας ζωής και δυσκολία στον ύπνο. Ο μηχανισμός που αποτελεί το σύνδρομο αυτό παραμένει άγνωστος. Μια αναφορά του 2008 στην «Κλινική Αυτονομική Έρευνα» περιγράφει την περίπτωση ενός εφήβου βόλεϊ παίκτη που καταναλώνει τακτικά υπερβολικές ποσότητες ενεργειακών ποτών. Το νοσοκομείο παραδέχτηκε το κορίτσι λόγω επαναλαμβανόμενων ξόρκων. Μετά από προσεκτική εξέταση της ρουτίνας της, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο αθλητής ήταν ακούσια υπερβολική δόση για τα ενεργειακά ποτά. Αυτή η τοξικότητα προκάλεσε την ορθοστατική ταχυκαρδία που αναμενόταν όταν το κορίτσι σταμάτησε να τα πίνει.

Καρδιακό επεισόδιο

Βραδυκαρδία

Κολπική μαρμαρυγή

Σταθερή ταχυκαρδία