Δίαιτες χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Το λίπος συχνά φοβάται για τις δυνατότητές του να αυξήσει το σωματικό βάρος και το αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Ενώ καταναλώνετε υπερβολικό λίπος διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, το λίπος παίζει πολλούς ζωτικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Μια δίαιτα εντελώς απαλλαγμένη από λίπος μπορεί να είναι ανθυγιεινή και ακόμη και επικίνδυνη. Για μερικούς ανθρώπους, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση της απώλειας βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποια λιπαρά θα πρέπει να εξαλειφθούν και ποια λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Η σημασία του διαιτητικού λίπους

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι λίπη που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται μέσω διαιτητικών πηγών. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαζί με τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη, είναι σημαντικά για την αποθήκευση ενέργειας, τη μόνωση του σώματος και την προστασία των ζωτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και του ήπατος. Τα διαιτητικά λίπη είναι επίσης σημαντικά για την ανοσολογική λειτουργία και τις χημικές αντιδράσεις που συμβάλλουν στη ρύθμιση της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Ορισμένες βιταμίνες, που αναφέρονται ως “λιποδιαλυτές βιταμίνες”, απαιτούν επίσης λίπος για απορρόφηση και αποθήκευση, καθιστώντας την κατανάλωση λίπους απαραίτητη για την καλή υγεία.

Κίνδυνοι από δίαιτες χωρίς λιπαρά

Όταν κόψετε εντελώς το λίπος από τη διατροφή σας, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με υγιή και φυσιολογικό τρόπο. Τα λίπη είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την πήξη του αίματος και τον έλεγχο της φλεγμονής. Όταν δεν καταναλώνετε λίπος, ο εγκέφαλός σας δεν έχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, και εσείς βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για αιμορραγία. Οι ανισορροπίες στο διαιτητικό λίπος – είτε υπερβολικά είτε πολύ λίγο – μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες και επειδή τα λίπη μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφεδρική πηγή ενέργειας, εξαλείφοντας εντελώς τα διαιτητικά λίπη μπορεί να σας αφήσουν έλλειψη ενέργειας.

Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και απώλεια βάρους

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν προωθηθεί εδώ και δεκαετίες ως ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και προαγωγής της συνολικής υγείας. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ωστόσο, σημειώνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν είναι όλες ραγισμένες. Το σχολείο παραθέτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 στο περιοδικό “The Journal of the American Medical Association”, όπου διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη πρόσληψη λίπους δεν μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, επειδή κάθε ουγγιά διατροφικού λίπους περιέχει περισσότερες από δύο φορές τις θερμίδες πρωτεΐνης ή υδατανθράκων, η μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική κατανάλωση θερμίδων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 στο “The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ήταν εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του βάρους του σώματος σε παχύσαρκους ενήλικες.

Τα λίπη που πρέπει να διατηρηθούν και τα λίπη να κοπεί

Οι δίαιτες που είναι σχετικά χαμηλές σε λίπος μπορεί να είναι ασφαλείς, αρκεί να γνωρίζετε ποια λίπη πρέπει να κόψετε και τα οποία πρέπει να διατηρήσετε. Τα πολυακόρεστα λίπη περιέχουν δύο κατηγορίες απαραίτητων λιπαρών οξέων – ωμέγα-3 και ωμέγα-6 – που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Αυτά τα λίπη μπορούν να βρεθούν σε λιπαρά ψάρια, όπως πέστροφα, ρέγγα και σολομό, καθώς και σε φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένου του σογιέλαιου και του καλαμποκιού. Οι λιναρόσποροι και τα καρύδια είναι επίσης καλές πηγές ωμέγα λιπαρών. Το μονοακόρεστο λίπος είναι ένας άλλος σημαντικός τύπος λίπους που μπορεί να βρεθεί σε ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο, έλαιο canola και ηλιέλαιο. Ενώ αυτά τα ακόρεστα λίπη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τα trans-λιπαρά και τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται συνήθως σε ζωικές πηγές, όπως λιπαρά κρέατα, βούτυρο, τυρί και πλήρες γάλα. Τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και ψημένα προϊόντα.