Διατροφή, γυμναστήριο και επιλογές για τον τρόπο ζωής για την ηπατίτιδα c

Κάθε μέρα γεμίζει με επιλογές που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας. Όταν ζείτε με ηπατίτιδα C, ορισμένες από αυτές τις επιλογές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας C, ή HCV, επιβαρύνει το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καθημερινή βάση και μπορεί να επηρεάσει άλλα συστήματα σώματος. Οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση – ή στην επιδείνωση – ορισμένων από αυτές τις επιπτώσεις στο σώμα σας. Η πραγματοποίηση υγιεινών επιλογών σε σχέση με τη διατροφή, την άσκηση και τη χρήση ουσιών μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της ηπατίτιδας C στο σώμα σας και στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών.

Μειώστε το φορτίο του ήπατος

Το συκώτι σας επεξεργάζεται σχεδόν όλα όσα βάζετε στο σώμα σας – καλό ή κακό. Το συκώτι σας βρίσκεται υπό καθημερινή πολιορκία όταν έχετε ηπατίτιδα C, επομένως οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να ελαφρύνετε το φορτίο είναι πιθανόν χρήσιμο. Αποφεύγεται το αλκοόλ, το οποίο μεταβολίζεται στο συκώτι σας, συνιστάται, καθώς τόσο το αλκοόλ όσο και τα προϊόντα διάσπασης είναι τοξικά για τα ηπατικά κύτταρα. Οι γιατροί έχουν από καιρό γνωρίσει ότι τα άτομα με ηπατίτιδα C που πίνουν πολύ αναπτύσσουν σοβαρότερες ουλές του ήπατος σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν. Πιο πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη και μέτρια κατανάλωση – περίπου ένα ποτό την ημέρα – μπορεί να είναι επιβλαβής. Οι συγγραφείς μιας έκθεσης μελέτης του Απριλίου 2013 που δημοσιεύτηκε στην Τροφική Φαρμακολογία και Θεραπεία διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αύξησε τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με ηπατίτιδα C. Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι η ασφαλέστερη επιλογή εάν έχετε ηπατίτιδα C. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να προκαλέσετε βλάβη στο συκώτι σας – καπνός – μαριχουάνα – ακεταμινοφαίνη (Tylenol), εκτός εάν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας – ορισμένα βότανα, όπως kava kava, germander και chaparral: Επειδή πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις Συκώτι, βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε ιατρός που συνταγογραφεί το φάρμακο γνωρίζει ότι έχετε ηπατίτιδα C.

Παροχή υγιεινού καυσίμου

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για άτομα με ηπατίτιδα C – αλλά αυτό δεν σημαίνει τι τρώτε δεν είναι σημαντικό. Το συκώτι σας επεξεργάζεται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το φαγητό σας και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού σας σε πρωτεΐνες, λίπη και σάκχαρα. Το HCV διακόπτει ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες, καθιστώντας σας ευάλωτες στις μεταβολικές επιπλοκές της ασθένειας. Τα άτομα με ηπατίτιδα C έχουν αυξημένο κίνδυνο για τον prediabetes και τον διαβήτη τύπου 2. Η μόλυνση από HCV μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ταχεία ηπατική βλάβη. Η κατανάλωση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων βοηθά στη στήριξη του ήπατος και του ανοσοποιητικού σας συστήματος . Αποφεύγοντας τις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και λίπους – ειδικά τα ζωικά λίπη από τρόφιμα όπως το τυρί, το βούτυρο και το κρέας – μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ισορροπημένο το μεταβολισμό σας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κίρρωση, διαβήτη ή έχετε κάποιο επιπλέον σωματικό βάρος καθώς μπορεί να χρειαστείτε ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής. Διαιτητικές προσαρμογές μπορεί επίσης να χρειαστούν εάν ξεκινάτε αντιική θεραπεία.

Συνεχίστε να κινείστε

Πολλοί άνθρωποι με HCV βιώνουν άγχος, άγχος και / ή κατάθλιψη επιπλέον των σωματικών συμπτωμάτων όπως κόπωση, πόνος στο σώμα και δυσκολίες στον ύπνο. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να χύνει την ενέργειά σας και να σας αφήσει στο περιθώριο. Ενώ η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που αισθάνεστε σαν να κάνετε, θα μπορούσε να είναι ο άσσος σας στην τρύπα. Τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας ανταποκρίνονται θετικά στη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η άσκηση υποστηρίζει υγιή μεταβολισμό και σωματικό βάρος, σημαντικούς παράγοντες στο συκώτι σας και γενική υγεία. Επιλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Ό, τι κι αν σας κρατάει σε κίνηση – είτε χορεύει, τρέχει, παίζει ετικέτα με τα παιδιά ή κάποια άλλη δραστηριότητα – μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα με την ηπατίτιδα C.

Προστατεύστε άλλους

Επειδή η ηπατίτιδα C είναι μεταδοτική ασθένεια, ίσως να ανησυχείτε για τη διάδοση της ασθένειας σε άλλους. Αλλά μερικές απλές προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν τόσο τον κίνδυνο όσο και την ανησυχία σας – Μην μοιράζεστε εξοπλισμό ένεσης φαρμάκων – Μην μοιράζεστε αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που μπορεί να μολυνθούν με αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυράφια – Ή πληγές με επίδεσμο – Καθαρίστε οποιεσδήποτε μολυσμένες από το αίμα επιφάνειες με διάλυμα χλωρίνης · Η ηπατίτιδα C δεν εξαπλώνεται μέσω περιστασιακής επαφής, όπως το αγκάλιασμα, το φιλί, τα χεράκια ή το φαγητό με άλλους. Ωστόσο, είναι πιθανό – αν και ασυνήθιστο – η μετάδοση του HCV μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση είναι πιο πιθανή αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή έχετε HIV. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες, μονογαμικές σχέσεις. Η χρήση προφυλακτικών μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της ηπατίτιδας C μέσω του φύλου. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση HCV.