Παιχνίδι άμμου & νερού για βρέφη και μικρά παιδιά

Κτυπώντας στην άμμο και πιτσίλισμα στο νερό μπορεί να είναι αγαπημένες δραστηριότητες του μικρού σας. Αν και αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να κρατήσουν ένα παιδί ευχάριστα διασκεδαστικό, παρέχουν επίσης ευκαιρίες για αισθητική διέγερση και μάθηση. Τα απλά στοιχεία που πιθανώς έχετε στο χέρι μπορεί να προσθέσουν στο παιχνίδι και την απόλαυση του παιδιού σας.

Μάθηση μέσω του Play

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μάθουν για τον κόσμο τους χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους και η άμμος και το παιχνίδι με νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διδάσκουν τα παιδιά για την αισθητική εξερεύνηση, σύμφωνα με το τμήμα παιδικής ανάπτυξης της Βόρειας Καρολίνας. Τα βρέφη μαθαίνουν απλά νιώθοντας διαφορετικές υφές, όπως η τραχύτητα της άμμου ή η υγρασία του νερού, καθώς και διάφορα αντικείμενα που μπορείτε να κρύψετε μέσα στην άμμο ή το νερό. Σύμφωνα με τον Mike Salas, ένας δάσκαλος από το “A Place of Our Own” της PBS, γεμίζοντας κύπελλα με άμμο ή νερό και εκχύνοντας τα έξω, μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να μάθουν για τις ιδιότητες των υγρών και των στερεών, καθώς και για την πυκνότητα, το βάρος και τον όγκο. Με το νερό, χρησιμοποιήστε σταγόνες χρώματος τροφίμων ή βαφών για μπάνιο για να εξασκηθείτε στην αναγνώριση των χρωμάτων και να δείξετε πώς η ανάμιξη πρωταρχικών χρωμάτων δημιουργεί μαζί νέα.

Χαμηλή διασκέδαση

Τα sandboxes, οι πισίνες και τα τραπέζια νερού μπορεί να είναι δαπανηρά, αλλά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με dishpans, κουβάδες ή μεγάλα πλαστικά δοχεία. Το νερό είναι σχεδόν δωρεάν, και μπορείτε να αγοράσετε άμμο φτηνά από τα καταστήματα βελτίωσης στο σπίτι. Για να σκάβετε, να μαζεύετε και να ρίχνετε, απλώς βγάζετε πλαστικά κύπελλα και κουτάλια από την κουζίνα ή ανακυκλώνετε άδειες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Τα μικρά πλαστικά ψάρια, τα ζώα, τα αυτοκίνητα και άλλα παιχνίδια είναι φθηνά και εύκολα να βρεθούν.

Διαρκής διασκέδαση

Τα παιδιά δεν κουράζονται ούτε μεγαλώνουν από παιχνίδια άμμου και νερού για χρόνια. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τα αξεσουάρ, όπως τα φτυάρια, τα φλιτζάνια, τα φορτηγά, τα σκάφη – το ονομάζετε – για να διατηρήσετε την άμμο ή το κέντρο νερού νέο και ενδιαφέρον καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και τα συμφέροντά του αλλάζουν. Τα εξωτερικά τραπέζια ή οι πισίνες είναι προφανώς καλύτερο για το καλοκαίρι, αλλά τα παιδιά έχουν εξίσου διασκεδαστικό με τα ίδια παιχνίδια στην μπανιέρα. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν sandboxes ή τραπέζια για μεγάλο μέρος του έτους και μπορείτε να φέρετε κουβάδες ή δίσκους άμμου στο γκαράζ ή σε μια άλλη θερμή περιοχή κατά τη διάρκεια των κρυφών περιόδων.

Παιδιά με Αναπηρίες

Ο δάσκαλος του Pre-K και του νηπιαγωγείου Mike Salas γράφει ότι το παιχνίδι με νερό μπορεί να είναι μια ευεργετική δραστηριότητα για παιδιά με διαταραχή έλλειψης προσοχής ή υπερκινητικότητα, καθώς είναι ήσυχη και χαλαρωτική. Τα παιδιά με προβλήματα οράσεως χρειάζονται πολλές αισθητηριακές δραστηριότητες, όπως την αναγνώριση αντικειμένων που βρίσκουν στην άμμο ή στο νερό μόνο με άγγιγμα. Τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος όπως ο αυτισμός συχνά απολαμβάνουν να παίζουν με άμμο και νερό για παρατεταμένο χρόνο εξαιτίας των υφών και των δύο μέσων. Μερικές φορές τα αυτιστικά παιδιά καταπραΰνουν και ηρεμούν με την αισθητική διέγερση της άμμου και του νερού.

Κάνοντας ένα χάος

Το παιχνίδι άμμου και νερού μπορεί να είναι αρκετά ακατάστατο με βρέφη και νήπια, αφού αγαπούν να βγάζουν την άμμο ή το νερό και να το απορρίπτουν. Είναι καλύτερο να διατηρήσετε αυτές τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, τα μικρότερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν τελικά να καλύπτονται από άμμο ή νερό, οπότε η απογύμνωση τους σε μια πάνα ή ένα μαγιό πριν από την έναρξη είναι μια καλή ιδέα κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.