Προβιοτικά κατά το θηλασμό

Ο θηλασμός είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δώσετε στο μωρό σας τόσο πυκνή διατροφή όσο και σωματική άνεση. Ένα άλλο όφελος του θηλασμού είναι ότι τα φιλικά βακτηρίδια που αποικίζουν το έντερο της μητέρας μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό στο μητρικό γάλα. Όταν μια μητέρα παίρνει προβιοτικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα “καλά σφάλματα” μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός μωρού και μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ή ακόμα και την πρόληψη των κολικών, των αλλεργιών και των ατοπικών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς με περισσότερα από 400 διαφορετικά βακτηριακά είδη. Μπορείτε να υποστηρίξετε τα υγιή βακτήρια του εντέρου, τρώγοντας ζυμωμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, kimchee, kombucha, kefir και miso. Μπορείτε επίσης να πάρετε τα προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένων καψουλών, σκόνης ή υγρού. Τα οφέλη της τακτικής λήψης προβιοτικών είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν την προστασία του εντέρου από τα «κακά σφάλματα», καθώς και την πρόληψη ή τη θεραπεία του συνδρόμου διαρροής – μια κατάσταση όπου το εντερικό φραγμό καθίσταται διαπερατό, ενδεχομένως οδηγώντας στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και αυτοάνοσων Διαταραχές. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πέψη, ρυθμίζει το μεταβολισμό και αποτελεί πάνω από το 75% του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον βελονιστή και επαγγελματία της ολοκληρωμένης ιατρικής Chris Kresser.

Τα νεογέννητα μωρά βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο μητρικό γάλα για να παρέχουν προστασία από το περιβάλλον τους, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Σύμφωνα με τον Dr. Alexander Rinehart, ο θηλασμός για τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής ενός μωρού είναι ένας σημαντικός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια υγιής ισορροπία φιλικών βακτηρίων στο έντερο του μωρού. Δεδομένου ότι το έντερο είναι το κέντρο 60 έως 70 τοις εκατό του ανοσοποιητικού συστήματος, εμβολιάζοντας το έντερο του μωρού με προβιοτικά μέσω του θηλασμού είναι μια σημαντική στρατηγική για την ενίσχυση του συνολικού ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Αν μια μητέρα έχει δυσβολία εντέρου – χλωρίδα του εντέρου που είναι εκτός ισορροπίας – τότε το έντερο του μωρού θα αποικισθεί επίσης με εχθρικά βακτηρίδια. Η λήψη προβιοτικών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την μαμά να ενισχύσει την υγεία του εντέρου της και να μεταβιβάσει αυτά τα φιλικά σφάλματα στο μωρό της.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της λήψης προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι η μείωση των ασθενειών όπως το έκζεμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology του Ιανουαρίου 2002, διαπίστωσε ότι η χορήγηση προβιοτικών σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες αύξησε την ανοσοπροστατευτική δυνατότητα του μητρικού γάλακτος. Οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι τα προβιοτικά αύξησαν μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται μετασχηματισμός αυξητικού παράγοντα beta2 και αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο για τη μείωση του κινδύνου έκζεμα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής.

Το Colic είναι ένα κοινό και μάλλον μυστηριώδες πρόβλημα τόσο για τα μωρά όσο και για τους νέους γονείς. Τα μωρά με κολικούς έχουν αυξημένη φλεγμονή του εντέρου και λιγότερη ποικιλία χλωρίδας του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Pediatrics» τον Δεκέμβριο του 2009. Η λήψη προβιοτικών ενώ ο θηλασμός είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα μωρά έχουν ποικίλη υγιή εντερική χλωρίδα για να αποτρέψουν την υπερανάπτυξη -φλεγμονώδη βακτηρίδια.

Προβιοτική Επισκόπηση

Γαστρεντερική υγεία και ανοσία στα θηλάζοντα μωρά

Προβιοτικά για την πρόληψη του έκζεμα στο μωρό

Τα προβιοτικά και το κολικό