Σημεία και συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου

Το ασβέστιο αποτελεί 1 έως 2% του σωματικού βάρους του ενήλικα. Ενώ πάνω από 99 τοις εκατό ασβεστίου βρίσκεται στα δόντια και τα οστά, τα υπόλοιπα είναι παρόντα στο αίμα, τους μύες και άλλους ιστούς. Η ανεπάρκεια ασβεστίου προκαλείται συνήθως από ανεπάρκεια βιταμίνης D ή από δυσλειτουργία ή χειρουργική αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων. Η ανεπάρκεια αυτού του ορυκτού προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη ταχύτητά του. Όταν αναπτύσσεται γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Τα άτομα με χρόνια ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη, αλλαγές στη συμπεριφορά ή προβλήματα με τα οστά, το δέρμα και τα δόντια τους.

Όταν οι ανεπάρκειες του ασβεστίου, οι μύες και τα νεύρα είναι ασυνήθιστα διεγερτικά – γνωστά ως νευρομυϊκή ευερεθιστότητα. Όταν η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι ήπια, μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα γύρω από το στόμα και τα άκρα δακτύλων. Η πιο σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τετανία, που χαρακτηρίζεται από ακούσια μυϊκή συσπάσεις, κράμπες και σπασμούς. Το τετάνα μπορεί να συμβεί αυθόρμητα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μια δοκιμασία, στην οποία διογκώνεται μια πιέτα αρτηριακής πίεσης στον άνω βραχίονα για να μειωθεί η ροή του αίματος στο χέρι. Εάν αυτό προκαλεί σπασμούς στο χέρι, ονομάζεται το σύμβολο Trousseau. Αυτό το σημάδι εμφανίζεται στο 94 τοις εκατό των ατόμων με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και μόνο το 1% αυτών με φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, σύμφωνα με άρθρο του Ιουνίου 2008 στο British Medical Journal.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου που αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Όταν η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι μακροχρόνια, μπορεί να προκαλέσει διάφορα άλλα προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκύψουν πονοκέφαλοι λόγω της αυξημένης πίεσης μέσα στο κεφάλι. Μπορεί να υπάρχει διόγκωση μέρους του οπτικού νεύρου – το νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θολή ή διπλή όραση ή απώλεια της περιφερειακής όρασης. Οι καταρράκτες μπορεί να αναπτυχθούν και μπορεί επίσης να προκαλέσουν θολή όραση. Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, αλλαγές στην προσωπικότητα και προβλήματα με τη σκέψη, μερικές φορές τόσο σοβαρή όσο η άνοια.

Η καρδιά περιέχει ένα ηλεκτρικό σύστημα αγωγιμότητας, το οποίο στέλνει σήματα στους μυς της καρδιάς, ώστε να μπορούν να αντλούν αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες σε αυτό το ηλεκτρικό σύστημα αγωγιμότητας, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Τα συμπτώματα ενός μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού μπορεί να περιλαμβάνουν λιποθυμία ή αίσθηση ότι η καρδιά ξεπερνά τους ρυθμούς ή χτυπά πολύ γρήγορα. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί επίσης να βλάψει την ικανότητα των καρδιακών μυών να συστέλλονται και να αντλούν αίμα, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δύσπνοια ή πρήξιμο των ποδιών. Μπορεί επίσης να υπάρχει χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η μακροχρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του σώματος. Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό ή φαγούρα και μπορεί να αναπτυχθεί έκζεμα ή ψωρίαση. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν ξηρά, εύθραυστα νύχια. Δεδομένου ότι το ασβέστιο αποτελεί μείζον συστατικό των δοντιών, η χρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή οδοντοφυΐα και κοιλότητες. Τα οστά μπορούν επίσης να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα τα λεπτά οστά ή την οστεοπόρωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου που αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν παρατηρήσετε μυϊκούς σπασμούς, συσπάσεις ή κράμπες, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, γρήγορες ή παραλείψεις καρδιακών παλμών, δύσπνοια ή οίδημα των ποδιών ή επιληπτικές κρίσεις. Επίσης, ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, αλλαγές οράματος, προβλήματα σκέψης ή αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα.

Νευρομυϊκά συμπτώματα

Άλλα νευρολογικά συμπτώματα

Καρδιαγγειακά συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα και συμπτώματα

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα