Υπάρχει απώλεια θρεπτικής αξίας στα κατεψυγμένα βακκίνια;

Τα βακκίνια είναι ένα “superfood” γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ενώ είναι μόνο σε εποχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η εισαγωγή τους από τα θερμότερα κλίματα καθιστούν δυνατή την κατανάλωση φρέσκων βατόμουρων όλο το χρόνο. Μπορεί επίσης να παγώσετε τα βακκίνια, αν και αυτό μειώνει τη θρεπτική αξία. Ο βαθμός υποβάθμισης θρεπτικών ουσιών, ωστόσο, δεν είναι αρκετά σημαντικός για να σας αποτρέψει από το να τους συμπεριλάβετε σε ένα υγιεινό σχέδιο γεύματος.

Τα κατεψυγμένα βακκίνια περιέχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από τα ακατέργαστα βακκίνια – 79 θερμίδες έναντι 84 θερμίδων ανά φλιτζάνι. Το Diet Channel προτείνει περιορισμό της θερμιδικής σας πρόσληψης για σνακ μεταξύ των γευμάτων σε 100 έως 200 θερμίδες, οπότε ένα φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα δεν θα υπερβαίνει τις συστάσεις. Μια 1-φλιτζάνι κατεψυγμένα βακκίνια έχει 0,9 g λίπους σε σύγκριση με τα 0,4 g σε ένα φλιτζάνι ακατέργαστα βακκίνια, τόσο αμελητέες ποσότητες.

Τα κατεψυγμένα βακκίνια χάνουν κάποια θρεπτική αξία όταν πρόκειται για υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένα βακκίνια περιέχει 18,8 mg υδατάνθρακες και 0,6 g πρωτεΐνης, ενώ ένα 1-φλιτζάνι ακατέργαστο βατόμουρο έχει 21,4 g υδατανθράκων και 1,1 g πρωτεΐνης. Θα πρέπει να καταναλώνετε 225 έως 325 g υδατανθράκων και 50 έως 175 g πρωτεΐνης κάθε μέρα – αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά που διασπώνται στο σώμα σας για ενέργεια. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες κρατούν το νεφρό και τον εγκέφαλό σας να λειτουργούν όπως πρέπει και η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη των μυών.

Και τα κατεψυγμένα βακκίνια και τα ακατέργαστα βακκίνια παρέχουν βιταμίνη Κ, αλλά τα μούρα χάνουν λίγο από αυτή τη θρεπτική ουσία όταν καταψυχθούν. Μια 1 φλιτζάνι άψητα μούρα έχει 28,6 μικρογραμμάρια έναντι των 25,4 μικρογραμμαρίων βιταμίνης Κ που διατίθενται σε ένα φλιτζάνι παγωμένα μούρα. Οι γυναίκες χρειάζονται 90 μικρογραμμάρια αυτής της βιταμίνης, ενώ οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 120 μικρογραμμάρια. Η βιταμίνη Κ σε φρέσκα και κατεψυγμένα βακκίνια συμβάλλει στην υγεία των οστών και βοηθά τον θρόμβο αίματός σας κανονικά.

Τα βακκίνια χάνουν κάποια περιεκτικότητα μαγγανίου όταν καταψυχθούν. Ένα φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα περιέχει 0,5 mg σε σύγκριση με τα 0,2 mg σε ένα φλιτζάνι παγωμένα μούρα. Οι άνδρες απαιτούν 2,3 mg μαγγάνιο καθημερινά · μπορεί να έχουν σχέση με την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2009 «Οξειδωτική Ιατρική και Κυτταρική Μακροζωία». Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερα – 1,8 mg – εκτός αν είναι έγκυες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται 2 έως 2,6 mg ημερησίως, αντίστοιχα. Το μαγγάνιο σε ακατέργαστα και κατεψυγμένα βακκίνια σας βοηθά να μεταβολίσετε τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Θερμίδες και λίπος

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες

Βιταμίνη Κ

Μαγγάνιο