Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες

Κάθε macronutrient στη διατροφή σας χωρίζει σε μικρότερο συστατικό. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα, ενώ οι υδατάνθρακες διασπώνται σε μόρια γλυκόζης. Η μόνη μονάδα για ένα μόριο γλυκόζης ονομάζεται μονοσακχαρίτης. Όταν οι μονοσακχαρίτες συνδέονται μεταξύ τους, το μόριο ονομάζεται πολυσακχαρίτης. Γνωρίζοντας πώς κάθε ένα από αυτά τα μόρια ταιριάζει στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε ένα μείγμα υδατανθράκων στη διατροφή σας.

Βασικά στοιχεία

Οι μονοσακχαρίτες και οι πολυσακχαρίτες αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα, δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Οι μονοσακχαρίτες έχουν μόνο αυτά τα τέσσερα άτομα, ενώ οι πολυσακχαρίτες αντιπροσωπεύουν μια σειρά από μονοσακχαρίτες συνδεδεμένους μεταξύ τους. Επειδή δύο συνδεδεμένοι μονοσακχαρίτες σχηματίζουν δισακχαρίτη, οι πολυσακχαρίτες πρέπει να έχουν τρεις μονοσακχαρίτες ή περισσότερους. Οι γιατροί και οι χημικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ που ονομάζεται Benedict’s Test for Reducing Sugars για να δείξει την παρουσία μονοσακχαριτών ή πολυσακχαριτών στα τρόφιμά σας.

Παραδείγματα

Οι μονοσακχαρίτες είναι απλά σάκχαρα και μπορούν να υπάρχουν μαζί με τους πολυσακχαρίτες στα τρόφιμα. Ένα παράδειγμα μιας τροφής που περιέχει τόσο μονο- όσο και πολυσακχαρίτες είναι το μήλο. Το άμυλο πολυσακχαρίτη υπάρχει στο εξωτερικό τμήμα του μήλου. Καθώς το μήλο ωριμάζει, το εσωτερικό τμήμα μετατρέπεται από άμυλο σε απλά μονοσακχαριτικά σάκχαρα. Το άμυλο είναι η κύρια πηγή αποθήκευσης ενέργειας στα φυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρώει ένα μήλο προτού να είναι ώριμο μπορεί να κρατήσει το μήλο από τη γεύση τόσο γλυκιά όσο κανονικά. Το εξωτερικό δέρμα του μήλου είναι επίσης ένας πολυσακχαρίτης γνωστός ως κυτταρίνη, ο οποίος δίνει στο μήλο μια τραγανή, ινώδη υφή. Οι μονοσακχαρίτες υπάρχουν σε τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, όπως μέλι και καραμέλες, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια γρήγορη πηγή ενέργειας για το σώμα σας.

Πέψη

Το σώμα σας διαρρηγνύει συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας σε μικρότερα μόρια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα σας. Οι πολυσακχαρίτες δεν αποτελούν εξαίρεση και ο οργανισμός πρέπει να τα διασπάσει στα συστατικά του μονοσακχαρίτη πριν να τα αφομοιώσουν. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν μονοσακχαρίτες θα σας δώσουν ενέργεια γρηγορότερα από τα πολυσακχαρίδια, επειδή το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τα σπάσει.

Ποσοστό

Οι πολυσακχαρίτες βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς στα τρόφιμά σας από ό, τι οι μονοσακχαρίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολυσακχαρίτες παρέχουν δομή και ενέργεια στα φυτά, τα οποία αποτελούν δύο σημαντικές λειτουργίες για την ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, οι μονοσακχαρίτες έρχονται μαζί με τη μορφή δισακχαριτών για να σχηματίσουν λακτόζη, ένα συνηθισμένο σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σακχαρόζη – επίσης γνωστή ως επιτραπέζια ζάχαρη.