Τα αυτιά μου πονάω όταν τρώω

Ο πόνος στο αυτί μπορεί να προέλθει από έναν μακρύ κατάλογο συνθηκών, αλλά αν τα αυτιά σας βλάψουν μόνο όταν τρώτε, ο κατάλογος των αιτιών περιορίζεται σημαντικά. Αν πάτε για την ημέρα σας ή κοιμάστε τη νύχτα χωρίς να αισθάνεστε πόνο στα αυτιά σας, δύο πιθανά σενάρια είναι η αιτία. Και οι δύο περιλαμβάνουν τη μηχανική κίνηση του φαγητού και δεν έχει να κάνει με τα αυτιά σας.

Η κροταφογναθική άρθρωση ενεργεί ως μεντεσέ, όπου η άνω και κάτω σιαγόνα συναντώνται στο κροταφικό οστό. Ελέγχει την κίνηση δαγκώματος. Το TMJ σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνετε πλάγια κίνηση για τη σύνθλιψη του φαγητού σας. Και οι δύο μηχανικοί καθίστανται απαραίτητοι για να μασάτε. Διαταραχές του TMJ μπορεί να προέρχονται από βρουξισμό – λείανση δοντιών, συνήθως ενώ κοιμάστε. Μια άλλη αιτία του TMJ προκύπτει από την εξάρθρωση της άρθρωσης. Εάν έχετε αρθρίτιδα στην άρθρωση, τα οστά μπορεί να συγχωνευθούν, καθιστώντας δύσκολη και επώδυνη για σας να μασάτε. Εάν η σύντηξη γίνει ολική, θα χάνατε την κινητικότητα της γνάθου.

Ένα κοινό σύμπτωμα της διαταραχής του TMJ είναι ο πόνος στο αυτί. Αισθανθείτε τον πόνο στο αυτί λόγω της εγγύτητάς του με το TMJ. Ο πραγματικός πόνος προέρχεται από το TMJ σας, αλλά ακτινοβολεί στα αυτιά σας. Μπορεί να εμφανιστεί ένα κλικ του TMJ με κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω ή προς τα πλάγια. Το σαγόνι σας μπορεί να σας πονάει ή να σας κάνει να γυρίσετε πόνο με κινήσεις εκτός από το μάσημα, όπως ομιλία ή χασμουρητό. Η θεραπεία κυμαίνεται από συντηρητική χρήση αντιφλεγμονωδών σε χειρουργική επέμβαση. Δείτε τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε την οδοντική αποσύνθεση και την ασθένεια των ούλων πριν από τη θεραπεία μιας διαταραχής του TMJ.

Πολλοί το κάνουν και δεν το γνωρίζουν καν. Ο βρουξισμός προέρχεται από τους άγχους της ημέρας. Συχνά, ένας οδοντίατρος θα σας το επισημάνει όταν εξετάζετε τα δόντια σας. Τα δόντια σας έχουν φθορές που παρουσιάζονται ως λεκάνες με ομαλή επίστρωση και κοφτερές τομές. Όπως το τέντωμα, η πράξη του bruxism φέρνει μια αίσθηση χαλάρωσης. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό γίνεται ένας τρόπος για να γίνει η μετάβαση από μια αγχωτική ημέρα στον επανορθωτικό ύπνο.

Εάν αισθάνεστε άγχος, άγχος ή κατάθλιψη σε καθημερινή βάση, έχετε επίγνωση άλλων συμπτωμάτων του βρουξισμού. Αυτά περιλαμβάνουν μια επώδυνη γνάθο, πόνο στο αυτί, πονοκεφάλους, αϋπνία, ευαισθησία σε ζεστό, κρύο ή ζάχαρη στα δόντια σας και ανορεξία. Για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κοινή κατάσταση, αποφύγετε το άγχος όταν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε τη θερμότητα ή τον πάγο για να απαλλαγείτε από τον πόνο της γνάθου, να αποφεύγετε τα σκληρά τρόφιμα, να κάνετε μια συνήθεια να χαλαρώνετε τους μύες του προσώπου, να μασάζετε το λαιμό και τους ώμους σας για να απελευθερώσετε την ένταση σε αυτούς τους μυς και να δοκιμάσετε καθημερινές ασκήσεις χαλάρωσης . Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προμηθεύσει με ένα προστατευτικό στόματος που εμποδίζει τα δόντια σας να έρχονται σε επαφή ενώ κοιμάστε. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία από νάρθηκες που κρατούν τα άνω και κάτω δόντια σας ξεχωριστά.

Διαταραχές TMJ

TMJ διάγνωση και θεραπεία

Βρουξισμός

Βρουξισμός Διάγνωση και Θεραπεία