Χαμηλά συμπτώματα βιταμίνης d και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική κατάσταση που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε τρέξει από ένα φορτηγό. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες καταθλιπτικών διαταραχών, η έλλειψη βιταμίνης D, γνωστή ως υποσιταμίνωση D, φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Επιπλέον, η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη D και υποσιταμίνωση D

Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που παράγεται από το σώμα σας σε απόκριση της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι φυσικά παρούσα στα διαιτητικά συμπληρώματα και σε περιορισμένο αριθμό τροφίμων, όπως ο τόνος, ο κρόκος αυγού και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το γάλα και ορισμένα δημητριακά για πρωινό, σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής. Η διάθεσή σας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη βιταμίνης D. Στην πραγματικότητα, παράλληλα με το να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και την αύξηση των οστών, η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής γνωστικής λειτουργίας και στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που επίσης αναφέρονται ως υπογλυκαιμία D, μπορούν να προκαλέσουν καταθλιπτική διάθεση και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μείζονος κατάθλιψης και άλλου τύπου καταθλιπτικής διαταραχής που είναι γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Κατάθλιψη και Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Η μεγάλη κατάθλιψη είναι μια μορφή κλινικής κατάθλιψης που προκαλεί συμπτώματα όπως μειωμένη διάθεση, ευερεθιστότητα, έλλειψη αυτοεκτίμησης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε βρήκατε ευχάριστες. Ορισμένες αιτίες συμβάλλουν στην κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του τραύματος, της ιατρικής ασθένειας και άλλων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Ορισμένες διατροφικές ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και θεωρείται ότι συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης D που προκαλείται από περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Οι παραδοσιακές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία, μπορεί να βοηθήσουν και τους δύο τύπους κατάθλιψης. Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης και της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Κλινικές αποδείξεις

Ένα σημαντικό ποσό της έρευνας υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό «Μαιευτική και Γυναικεία Υγεία» υποστηρίζει την υπόθεση ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την ανάπτυξη καταθλιπτικών διαταραχών όπως η μεγάλη κατάθλιψη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και η μη καθορισμένη διαταραχή της διάθεσης στις γυναίκες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2006 του αμερικανικού περιοδικού της γηριατρικής ψυχιατρικής διαπίστωσε ότι η χαμηλή διάθεση και οι μειωμένες γνωστικές επιδόσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες συσχετίζονταν θετικά με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2010 του ” American Heart Journal “επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και κατάθλιψης σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης βιταμίνης D στα συμπτώματα κατάθλιψης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό «Internal Medicine» διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε παχύσαρκους και υπέρβαρους συμμετέχοντες στη μελέτη που υποφέρουν από κατάθλιψη. Μια πρόσθετη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1999 στο περιοδικό “Nutrition, Health and Aging”, εξέτασε τα οφέλη της φωτοθεραπείας και της συμπλήρωσης βιταμίνης D σε ασθενείς που πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, με βάση την υπόθεση ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ανάπτυξη αυτής της διαταραχής. Ενώ η φωτοθεραπεία δεν παρήγαγε οφέλη σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Σκέψεις

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να έχουν ισχυρή σχέση με την ανάπτυξη καταθλιπτικών διαταραχών. Ενώ η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής ως υποκατάστατο της συμβατικής ιατρικής θεραπείας ή για να αυτο-θεραπεύετε τυχόν συμπτώματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζετε. Εάν νομίζετε ότι είστε κατάθλιψη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ενημερώστε το γιατρό σας αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.