Λίστα των τροφίμων που δεν προκαλούν φυσικό αέριο

Αποτελείται από οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες, το αέριο είναι ο αέρας που μετακινείται μέσω του πεπτικού σας σωλήνα, επιτρέποντας στο σώμα σας να απελευθερώσει ένζυμα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα. Ενώ τα τρόφιμα επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά, ο περιορισμός ή η αποφυγή των κοινών διαιτητικών αγωγών φυσικού αερίου και η έμφαση στις εναλλακτικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή μακροχρόνια, ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας.

Μη Λαχανικά Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Εάν είστε επιρρεπείς σε αέρια, όμως, τα λαχανικά σταυρών, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, καθώς και ορισμένα φρούτα, όπως μπανάνες και σταφίδες, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland συνιστά ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια κατάσταση που προκαλεί φαινόλη, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα στο 10-20% του πληθυσμού, περιορίζουν αυτά τα φρούτα και λαχανικά και τονίζουν λιγότερα αέρια ολόκληρα τρόφιμα. Λιγότερα αέρια φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν τα μούρα, το πεπόνι, τις πιπεριές, τα σπαράγγια και το αβοκάντο.

Ρύζι ολικής αλέσεως

Σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες διεγείρουν κάποια ποσότητα αερίου κατά τη διάρκεια της πέψης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγετε, καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ημερησίως – 45 έως 65 τοις εκατό των συνολικών σας θερμίδων, σύμφωνα με τις Οδηγίες Διαιτησίας του 2010 για τους Αμερικανούς – είναι σημαντική. Το ρύζι είναι το μόνο αμυλούχο τρόφιμο που δεν παράγει φυσικό αέριο καθώς έχει καταστραφεί. Για τα πιο θρεπτικά οφέλη, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως ρυζιού όπως καφέ και άγριο ρύζι σε στιγμιαίο και λευκό ρύζι. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε εκλεπτυσμένα ζυμαρικά στη διατροφή σας με καφέ ρύζι.

Γιαούρτι και γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις

Η δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται πιο συνηθισμένη στην ενηλικίωση, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου των Διατροφικών Ασθενειών και είναι ιδιαίτερα συχνή στους μη καυκάσιους. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τα φυσικώς απαντώμενα ζάχαρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αέρια. Τα μη γαλακτοκομικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας και ρυζιού, παρέχουν χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Λόγω των υγιή βακτηρίδια που ονομάζονται προβιοτικά γιαουρτιού περιέχει, δεν μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα αερίου. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του αερισμού και άλλων συμπτωμάτων του IBS.

Άπαχες πρωτεΐνες

Το λίπος στη διατροφή σας δεν προκαλεί φυσικό αέριο, αλλά μπορεί να αυξήσει τον πρήξιμο και τον πόνο του αερίου καθυστερώντας την εκκένωση του στομάχου. Το NDDIC συνιστά τον περιορισμό των λιπαρών τροφών και την έμφαση στις πηγές πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας σε αέριο επειδή η πρωτεΐνη δεν διεγείρει το αέριο κατά την πέψη. Αντί για λιπαρές μπριζόλες, αρτοσκευάσματα ή τηγανητά ορεκτικά, επιλέξτε ψημένα ή ψημένα ψάρια, κοτόπουλα χωρίς κοτόπουλο από άσπρο κρέας ή σαγανάκι tofu. Σνακ στο edamame, ατμισμένοι λοβοί σόγιας, αντί για nachos, και εποχιακά πλούσια σε πρωτεΐνες εισόδους με βότανα και μπαχαρικά αντί για βαριά σάλτσες ή βούτυρο.