Τις εκτάσεις και τις ασκήσεις για το σύνδρομο των διαμερισμάτων

Το σύνδρομο του διαμερίσματος είναι μια επιπλοκή ενός υπάρχοντος τραυματισμού, όπως ένας σημαντικός μυϊκός μώλωπος ή κάταγμα. Η αιμορραγία και η διόγκωση του μαλακού ιστού αυξάνει την πίεση μέσα σε ένα άκρο. Η απώλεια της κυκλοφορίας, η παράλυση, ο μειωμένος παλμός και το τεντωμένο δέρμα είναι τα αξιοσημείωτα συμπτώματα. Οι πιο κοινές πληγείσες περιοχές του σώματος είναι οι βραχίονες, τα κάτω πόδια και οι μηροί. Η τέντωμα και η ελαφριά άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων μορφών σύνδρομου διαμερισμάτων.

Προειδοποίηση

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συνδρόμου διαμερισμάτων – οξείες και χρόνιες. Το σύνδρομο του οξεικού διαμερίσματος είναι λιγότερο κοινό και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Εάν ο μυϊκός ιστός είναι χωρίς αίμα και οξυγόνο για τέσσερις έως πέντε ώρες, θα πεθάνει και θα προκύψει σημαντική απώλεια λειτουργίας. Μια χειρουργική φασιοτομή που απελευθερώνει την πίεση συχνά δικαιολογείται για σύνδρομο οξείας διαφοράς, σύμφωνα με τον «Κλινικό οδηγό για τους τραυματισμούς στον αθλητισμό». Το σύνδρομο του χρόνιου διαμερίσματος είναι πιο συνηθισμένο και προκαλείται από παρατεταμένες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο. Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια αυξημένων περιόδων άσκησης.

Τροποποίηση δραστηριότητας

Για το σύνδρομο χρόνιων διαμερισμάτων, σταματήστε τη δραστηριότητα που προκαλεί την αύξηση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιων διαμερισμάτων ξεκινά με ανάπαυση από την επιδεινούμενη δραστηριότητα μέχρι να διαλυθούν πλήρως τα συμπτώματα. Για πολλούς αθλητές, αυτό σημαίνει ένα σημαντικό διάλειμμα από το άθλημα τους. Μόλις φύγουν τα συμπτώματα, μπορεί να ξεκινήσει η τροποποιημένη επιστροφή στη δραστηριότητα. Εάν θέλετε να συνεχίσετε το άθλημά σας, η χειρουργική θεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με το “Current Diagnosis and Treatment in Sports Medicine”.

Τέντωμα και άσκηση πάγου

Για το σύνδρομο χρόνιων διαμερισμάτων, χαλαρώστε τους μυς του προσβεβλημένου άκρου με ελαφριά τέντωμα. Συνεχίστε με ένα μασάζ πάγου για να μειώσετε τη διόγκωση και τον πόνο. Για παράδειγμα, εάν το σύνδρομο του διαμερίσματος βρίσκεται στο κάτω πόδι, σηκώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τη μύτη σας για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, δείξτε τα δάκτυλα για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τρεις έως πέντε φορές. Περάστε άνετα το άκρο και τρίψτε έναν κύβο πάγου κατά μήκος των τρυφερών μυών για πέντε έως 15 λεπτά.

Απώλεια διόγκωσης διόγκωσης

Για το σύνδρομο χρόνιων διαμερισμάτων, απελευθερώστε την πίεση του υπολειπόμενου πρηξίματος χρησιμοποιώντας ένα ραβδί μασάζ ή έναν κύλινδρο αφρού για να κυλήσετε κατά μήκος των μυών. Ξεκινήστε αργά από το πληγέν άκρο προς το σώμα. Η μείωση της διόγκωσης και της πίεσης των μυών θα ανακουφίσει τον πόνο.