Το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα για το συνένζυμο q10

Το συνένζυμο Q10, επίσης γνωστό ως CoQ10, είναι μια αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται μέσα στα μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια σε κύτταρα σε όλο το σώμα σας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης ή ΑΤΡ, η οποία εξουσιώνει τις δραστηριότητες των κυττάρων σας και βοηθά στην παραγωγή διαφόρων πρωτεϊνών. Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα για το CoQ10, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένα επίπεδα πρόσληψης για να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων.

Βασικά στοιχεία CoQ10

Το σώμα σας παράγει φυσικά ένα ορισμένο ποσό CoQ10, σύμφωνα με τον Οδηγό Διατροφής για τα Συμπληρώματα Υγείας. Για το λόγο αυτό, η ένωση δεν θεωρείται βιταμίνη. Ωστόσο, το σώμα σας δεν παράγει αρκετό CoQ10 για να σας υποστηρίξει πλήρως την υγεία και πρέπει να πάρετε μέρος της ένωσης από διαιτητικές πηγές. Οι πλουσιότερες πηγές τροφίμων του CoQ10 είναι τα κρέατα οργάνων όπως τα συκώτια, τα νεφρά και οι καρδιές, σύμφωνα με τον Οδηγό Διατροφής για τα Συμπληρώματα Υγείας. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland παραθέτει πρόσθετες πηγές τροφίμων που περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως και λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα CoQ10 σε μορφές που περιλαμβάνουν κάψουλες, μαλακά πηκτώματα, δισκία και στοματικά σπρέι.

Δεν υπάρχει RDA

Δεν υπάρχουν επίσημες υπηρεσίες που να παράγουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση CoQ10, τον οδηγό διατροφής για τα συμπληρώματα υγείας και την έκθεση Linus Pauling Institute. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στη δυσκολία εκτίμησης της πρόσληψης του CoQ10 όταν το σώμα μας το παράγει ήδη εσωτερικά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την MedlinePlus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ, η συμπλήρωση του CoQ10 μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, μυϊκή δυστροφία, ασθένεια Parkinson, κεφαλαλγία ημικρανίας, προεκλαμψία, ορισμένες μιτοχονδριακές διαταραχές Και HIV / AIDS.

Συμπληρωματικές Δοσολογίες

Εάν έχετε μυϊκή δυστροφία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ημερήσια πρόσληψη CoQ10 των 100 mg, αναφέρει το MedlinePlus. Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, μπορείτε να λάβετε 100 mg ημερησίως χωρισμένα σε δύο ή τρεις δόσεις. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να λάβετε 120 έως 200 mg CoQ10 ανά ημέρα διαιρούμενο σε δύο δόσεις. Ως προληπτική ημικρανία, μπορείτε να λάβετε τρεις ξεχωριστές δόσεις των 100 mg ημερησίως. Εάν έχετε HIV / AIDS, μπορείτε να λάβετε 200 mg CoQ10 ημερησίως. Εάν έχετε προεκλαμψία, μπορείτε να λάβετε δύο δόσεις των 100 mg ημερησίως μετά από 20 εβδομάδες κύησης. Εάν έχετε γνωστή ανεπάρκεια CoQ10, μπορεί να λάβετε 150 mg ημερησίως.

Παρενέργειες

Τα περισσότερα άτομα ανέχονται συμπληρωματικό CoQ10, σημειώνει η MedlinePlus. Ωστόσο, οι πιθανές παρενέργειες της σύνθεσης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές, διάρροια και απώλεια όρεξης. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση στο CoQ10, μπορείτε να αναπτύξετε δερματικό εξάνθημα. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να παρουσιάσουν επικίνδυνες πτώσεις πίεσης κατά τη λήψη του CoQ10. Οι διαχωρισμένες δόσεις CoQ10 τείνουν να μειώνουν την εμφάνιση παρενεργειών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα CoQ10.

Σκέψεις

Τα συμπληρώματα CoQ10 μπορούν να επηρεάσουν μια ποικιλία φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιυπερτασικών, των χημειοθεραπευτικών και των αντιπηκτικών, εξηγεί η MedlinePlus. Η κατανάλωση του φυτικού συμπλήρωμα κόκκινη ζύμη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα CoQ10 σας. Αποφύγετε τη χρήση συμπληρωμάτων CoQ10 εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση. Μη χορηγείτε το CoQ10 σε παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών χωρίς ρητή συμβουλή του γιατρού.