Τρώει κρέας και τυρί μαζί υγιή;

Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Σε προηγούμενες γενιές, οι άνθρωποι που περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και τυριού μαζί, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, έκαναν μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Όταν τρώγονται μαζί, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των ασθενειών.

Τα κορεσμένα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασίες δωματίου. Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη είναι ανθυγιεινή επειδή αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η American Heart Association συνιστά τα κορεσμένα λίπη να μην υπερβαίνουν το 7% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται σε μια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 16 γραμμάρια την ημέρα σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Ένας καλύτερος τρόπος σκέψης για την υγιεινή του συνδυασμού κρέατος και τυριού περιλαμβάνει την εξέταση της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά του καθενός.

Δύο ουγγιές συσκευασμένων φέτες βόειου κρέατος σε φέτες έχουν 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους. Η ίδια ποσότητα βοείου κρέατος που κόβεται από ψητό ψητό, κομμένο σε λίπος 1/8 ιντσών, έχει περίπου 3 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Για λόγους σύγκρισης, το κορεσμένο λίπος σε 2 ουγκιές κοτόπουλου στη σχάρα είναι μόνο 0,5 γραμμάρια. Ο συνδυασμός κοτόπουλου και τυριού είναι πιο υγιεινός από ότι συνδυάζετε το βόειο κρέας με το τυρί. Συνδυάζοντας το ζαμπόν και το τυρί μπορεί να είναι υγιεινό εάν αγοράσετε ζαμπόν που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ενώ μια ενιαία φέτα ζαμπόν από το deli έχει 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, το εξαιρετικό χοιρινό ζαμπόν έχει πολύ λιγότερα. Τρεις φέτες ζαμπόν εξαιρετικά αδύνατο έχουν την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών όπως μια ενιαία φέτα κανονικού ζαμπόν.

Η περιεκτικότητα των τυριών σε κορεσμένα λιπαρά ποικίλει σημαντικά. Ενώ 1 ουγκιά τυριού τσένταρ έχει 9,4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, 1 ουγκιά ελβετίας και 1 ουγγιά παρμεζάνας έχουν 7 γραμμάρια. Το Ricotta που παράγεται από αποβουτυρωμένο γάλα έχει ουσιαστικά λιγότερα, με μόνο 2 γραμμάρια σε 1 ουγκιά. Η αντικατάσταση των τυριών που είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά όταν μαγειρεύετε πιάτα που αναμιγνύουν το κρέας και το τυρί είναι μια καλή πρακτική. Για παράδειγμα, η λαζάνια του κρέατος είναι πιο υγιεινή εάν χρησιμοποιείτε περισσότερο ρικότα και παρμεζάνα, και λιγότερη μοτσαρέλα.

Μια ουγγιά χαμηλού βάρους τσένταρ ή Colby έχει μόνο 1,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Μια ουγγιά ελβετικού τυριού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει ακόμα λιγότερα, με 0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτά τα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τυριά υψηλότερου λίπους ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συνολική ποσότητα κορεσμένου λίπους σε πιάτα που συνδυάζουν κρέας και τυρί.

Κορεσμένα λιπαρά

Υγιεινά κρέατα

Υγιή τυριά

Τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά