Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη μύτη μετά την άσκηση

Η άσκηση είναι συνήθως καλό για τα σώματά μας, τα οποία ευδοκιμούν για την κίνηση και την ευελιξία. Ωστόσο, μερικές φορές η άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή να προκαλέσει τραυματισμούς εάν το παρακάνετε ή έχετε υποκείμενες συνθήκες υγείας για τις οποίες ίσως δεν γνωρίζετε. Εάν αισθανθείτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μύτη, το πρόσωπό σας ή αλλού στο σώμα σας που δεν εξαφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τότε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Αγγειακά προβλήματα

Μερικές φορές οι ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, μπορούν να προκαλέσουν αγγειακές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο πρόσωπο και στα άκρα. Η άσκηση, ειδικά η αερόβια άσκηση, αυξάνει τη ροή του αίματος μέσω φλεβών, αρτηριών και τριχοειδών αγγείων. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να επεκταθούν σωστά για να χειριστούν την αυξημένη ικανότητα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ανταπόκρισης στην άσκηση. Πολλοί γιατροί συστήνουν το περπάτημα για να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης · ​​ωστόσο, εάν αναπτύξετε συμπτώματα, όπως μυρμηγκιά, μούδιασμα ή σοβαρή ρινορραγία, κατά τη διάρκεια της άσκησης, σταματήστε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η άσκηση έξω στο κρύο καιρό δεν συνιστάται λόγω της πιθανότητας σοβαρών αγγειακών επιδράσεων.

Η νόσος του Raynaud

Η νόσος ή το φαινόμενο Raynaud είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την παροχή αίματος στο δέρμα. Τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος στην πληγείσα περιοχή πηγαίνουν σε σπασμό. Ο σωματικός ιστός πάσχει από μια πολύ μειωμένη παροχή αίματος και οξυγόνου, προκαλώντας μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο. Γενικά, επηρεάζονται τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, το πρόσωπο και η μύτη. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Raynauds και οι επιθέσεις είναι πιο πολυάριθμες και έντονες κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Τα συμπτώματα εμφανίζονται παρόμοια με το κρυοπαγήματα, με το χρώμα του δέρματος να αλλάζει σε λευκό και έπειτα σκούρο μπλε.

Σκληρόδερμα

Η σκληροδερμία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα. Τα άτομα με σκληρόδερμα αναπτύσσουν πυκνά σκληρά έμπλαστρα στο δέρμα τους με μειωμένη ροή αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο Raynaud μπορεί να συνοδεύει το σκληρόδερμα και είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου. Εάν αντιμετωπίζετε τσούξιμο και μούδιασμα στο πρόσωπο, τη μύτη, τα χέρια ή τα πόδια σας μετά από άσκηση που δεν πάει μακριά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το σκληρόδερμα και άλλες σχετικές συνθήκες.

Τσιγάρα καπνίσματος

Ο καπνός καπνίσματος έχει ισχυρή επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη ροή του αίματος και μερικές φορές προκαλώντας τσούξιμο, μούδιασμα και πόνο στα άκρα ή στο πρόσωπο. Τα τριχοειδή αγγεία συστέλλονται κατά τη διάρκεια του καπνίσματος και, μετά από λίγο καιρό, ενδέχεται να μην επιστρέψουν στο κανονικό μέγεθος. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει τη ροή του αίματος και μειώνει το οξυγόνο στις πληγείσες περιοχές. Όταν ασκείστε, η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να περιορίζεται σε εκείνα τα μέρη του σώματος με χαλασμένα τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα το τσούξιμο ή το μούδιασμα.

Η εκτεταμένη άσκηση μπορεί να προκαλέσει την αφυδάτωση του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα και το οξυγόνο αποστέλλονται σε ζωτικά όργανα και τα άκρα συχνά δεν λαμβάνουν αρκετά ως αποτέλεσμα. Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και να διατηρήσετε σωστά το σώμα σας να λειτουργεί. Ο κανόνας είναι να πίνετε 1/2 ουγκιά νερού ανά λίβρα σωματικού βάρους καθημερινά. Με άλλα λόγια, αν ζυγίζετε 150 λίβρες, θα πρέπει να πίνετε 75 ουγκιές νερού κάθε μέρα. Διαχωρίστε το επάνω καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, εστιάζοντας στον χρόνο άσκησης.

Αφυδάτωση