Πληγή στον αριστερό βραχίονα αλλά όχι δεξιά μετά από προπόνηση

Αίσθημα πληγή μετά από μια προπόνηση είναι γνωστή ως καθυστερημένη έναρξη μυϊκή πόνο, ή DOMS. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της διάσπασης των μυών κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ιδιαίτερα στο τμήμα έκκεντρου ή προς τα κάτω των κινήσεων. Ενώ το DOMS δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι μιας αποτελεσματικής προπόνησης, δείχνει γενικά ότι έχετε εκπαιδευτεί σκληρά και αν αισθάνεστε DOMS στο ένα χέρι και όχι το άλλο, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στην μυϊκή σας ισορροπία και τον τρόπο που τρένο.

Εάν ένα χέρι πληγώνει και όχι το άλλο, θα μπορούσε να είναι κάτω από μια μυϊκή ανισορροπία. Είναι πιθανό ότι η ασθενέστερη πλευρά σας είναι αυτή που παίρνει πληγή, δεδομένου ότι αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ολοκληρώσετε το ίδιο ποσό εργασίας με την ισχυρή πλευρά, οδηγώντας σε περισσότερη καταστροφή των μυών. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκληθεί είτε από την κοινή δομή σας είτε από την καθημερινή στάση σας.

Η απόσπαση της μπάρας και των μηχανών σας υπέρ των αλτήρων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διορθώσετε τις ανισορροπίες σας και να διασφαλίσετε ότι οι δύο πλευρές θα δουλέψουν ομοιόμορφα, σύμφωνα με τον προπονητή δύναμης Tom Venuto. Αν είστε συνηθισμένοι να εκτελείτε μια προπόνηση στο πάνω μέρος του σώματος που αποτελείται από πρέσες πάγκου, πρέσες μηχανών, σειρές μαρσπιέ, πηγούνι και μαστίγια, για παράδειγμα, δοκιμάστε να αλλάξετε αλτήρες με αλτήρα, αλτήρες με αλτήρα, αλυσίδες, μονού βραχίονα Pull-downs και μπούκλες dumbbell.

Ενώ προπονούμε πρώτα την αδύναμη πλευρά για να μην επιδεινώσουμε την ανισορροπία, ο προπονητής Μπεν Μπρούνο συνιστά το αντίθετο. Με το να εργάζεσαι πρώτα στην ισχυρή πλευρά, πιέζεις τον εαυτό σου για να πάρεις περισσότερα αντίγραφα στην αδύναμη πλευρά, σημειώνει ο Bruno. Αυτό μπορεί να απαιτεί σύντομα καθίσματα στην πιο αδύναμη πλευρά, αλλά θα είναι αναμφίβολα ισχυρότερη. Χρησιμοποιώντας τις σειρές dumbbell ως παράδειγμα, θα εκτελέσετε όσες επαναλήψεις θα μπορούσατε από την ισχυρή πλευρά – ας πούμε 12 – και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να ταιριάξετε αυτό στα αριστερά, ακόμα κι αν σημαίνει οκτώ, στηρίζοντας για πέντε δευτερόλεπτα, στη συνέχεια Τέσσερις ακόμα επαναλήψεις.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε φτωχή μορφή όταν εκπαιδεύετε την πιο αδύναμη πλευρά σας, πράγμα που οδηγεί στην ισχυρότερη αίσθηση της πλευράς που είναι πληγή μετά την προπόνηση. Σε μια μπούκλα για παράδειγμα, μπορείτε να εκτελέσετε τους επαναλήπτες στην ισχυρή πλευρά σας με την τέλεια μορφή, η οποία ενεργοποιεί τους δικέφαλους μυς και οδηγεί σε μυϊκή διάσπαση και πόνο. Από την ασθενέστερη πλευρά, ωστόσο, οι δικέφαλοι δεν μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί για να εκτελέσουν τη δική τους κίνηση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σωματική ορμή. Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει, παρακολουθήστε τη φόρμα σας σε έναν καθρέφτη ή έχετε έναν εκπαιδευτικό συνεργάτη ή έναν εκπαιδευτή άσκησης εξετάζοντας την τεχνική σας.

Αντιμετώπιση των ανισορροπιών σας

Βάλτε σε αλτήρες

Πηγαίνετε σκληρά στην αδύναμη πλευρά

Καθορισμός της φόρμας σας