Σημάδια συναισθηματικών διαταραχών στα παιδιά

Κάθε παιδί περνάει από δύσκολες περιόδους καθώς μεγαλώνει. Μερικοί ρίχνουν τα κυνήγια ψυχραιμίας, μερικοί περνούν από περιόδους που δαγκώνουν τους συνομηλίκους τους και άλλοι περνούν από ντροπαλό στάδιο. Οι σύντομες περίοδοι κακής συμπεριφοράς, ενώ είναι απογοητευτικές, συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, όταν οι συμπεριφορές διαρκούν για μεγάλες χρονικές περιόδους και δεν βελτιώνονται με την κατάλληλη πειθαρχία ή επέμβαση, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής που απαιτεί ιατρική βοήθεια.

Επίθεση

Ένα κοινό σύμπτωμα μιας συναισθηματικής διαταραχής σε ένα παιδί είναι η επιθετική ρουτίνα. Η επιθετικότητά του μπορεί να είναι προς τους άλλους, προς τα αντικείμενα, προς τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα και προς τον εαυτό του. Αν το παιδί σας κλαίει τακτικά, χτυπά, δαγκώνει, κλωτσάει ή πιέζει άλλους, τραυματίζει τα κατοικίδια ζώα, ρίχνει αντικείμενα με θυμό ή τραυματίζει τον εαυτό του, ζητά τη συμβουλή ενός γιατρού ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Υπερκινητικότητα

Αν και πολλά παιδιά περνούν από περιόδους υπερκινητικότητας, τα παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές έχουν συχνά παρατεταμένα ή χρόνια υπερδραστικά επεισόδια. Τα σημάδια περιλαμβάνουν την αδυναμία να παραμείνουν ακίνητα, μια μικρή διάρκεια προσοχής και μια αδυναμία να επικεντρωθούν σε εργασίες. Ένα υπερκινητικό παιδί είναι συχνά ξεχασμένο, αποδιοργανωμένο και παρορμητικό και είναι επιρρεπές στο να μιλάει πάρα πολύ ή να διακόπτει τις συνομιλίες.

Απόσυρση

Ένα άλλο κοινό σημάδι μιας συναισθηματικής διαταραχής σε ένα παιδί είναι η αποχώρηση από τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Μπορεί να φαίνεται χρόνιας κατάθλιψης, φοβισμένος από άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις ή να εμφανίζει έντονο άγχος όταν συναντά νέους ανθρώπους ή επισκέπτεται νέους χώρους. Τα συμπτώματα σε ένα αποσυρόμενο παιδί με συναισθηματική διαταραχή ξεπερνούν τη συστολή και παρεμποδίζουν την ικανότητά του να διατηρεί διαπροσωπικές σχέσεις με φίλους, καθηγητές και ακόμη και γονείς.

Αωρο

Το να ρίχνεις κυνήγι πέρα ​​από τα παιδικά χρόνια, να κλάψεις ή να γελάς σε ακατάλληλους χρόνους και μια ανικανότητα να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που άλλα παιδιά της εποχής του δεν θα είχαν δυσκολία με τα σημάδια της ανωριμότητας. Το ψέμα και η κλοπή είναι επίσης σημάδια ανωριμότητας. Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας συναισθηματικής διαταραχής στο παιδί σας.

Οι μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά που μπορεί να έχουν συναισθηματική διαταραχή δεν είναι οι ίδιες με τις μαθησιακές δυσκολίες. Το Kids Health.org περιγράφει μια μαθησιακή αναπηρία ως ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να λαμβάνει, να επεξεργάζεται, να αναλύει ή να αποθηκεύει πληροφορίες. Αντίθετα, ο Νόμος για την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρίες ορίζει ένα παιδί με μαθησιακή δυσκολία που προκύπτει από μια συναισθηματική διαταραχή ως παιδί με δυσκολία μάθησης που δεν μπορεί να εξηγηθεί από πνευματικούς, υγειονομικούς ή αισθητικούς παράγοντες. Ένα παιδί με δυσκολία μάθησης παίζει σταθερά κάτω από το επίπεδο του βαθμού του χωρίς εμφανή λόγο.

Μαθησιακές δυσκολίες