Το μωρό μου έπληξε το κεφάλι του: τι πρέπει να κάνω;

Οι καταρράκτες είναι κοινές με τα παιδιά καθώς γίνονται πιο κινητές. Οι εσωτερικοί τραυματισμοί στο κεφάλι είναι πιο σοβαροί από τους εξωτερικούς τραυματισμούς στο τριχωτό της κεφαλής και απαιτούν πάντα ιατρική περίθαλψη όταν εμπλέκεται ένα μωρό. Η κατάλληλη αντίδραση σε ένα μωρό που χτυπά το κεφάλι του εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τη φύση της κρούσης και τα συμπτώματα που αναπτύσσονται. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε για το παιδί σας να χτυπάει το κεφάλι του. Ωστόσο, η γονική παρατήρηση βοηθάει να προσδιοριστεί εάν το μωρό έχει εσωτερική ή εξωτερική κάκωση.

Καλέστε 911

Μια ξαφνική κούραση ή χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει διάσειση, η οποία είναι ήπιος εγκεφαλικός τραυματισμός. Καλέστε 911 για συμπτώματα διάσεισης, τα οποία περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, εμετό, προβλήματα σκέψης και δυσκολία αφύπνισης. Επίσης, καλέστε το 911 εάν το παιδί σας έχει κατάθλιψη ή είναι αναίσθητο για περισσότερο από ένα λεπτό · δεν μπορεί να κινήσει κανονικά τον λαιμό του ή η αιμορραγία δεν σταματήσει · ή έχει ομιλία, αδυναμία στα χέρια και στα πόδια του ή φαίνεται να είναι συγκεχυμένη στη σκέψη του.

Καλέστε το γιατρό

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας είναι βρέφος ή ηλικίας μικρότερης του ενός έτους ή εάν έχει συμπτώματα διάσεισης ή άλλου εγκεφαλικού τραύματος έχει πέσει από ύψος που υπερβαίνει το διπλάσιο του ύψους του έχει πληγεί με ένα σκληρό αντικείμενο ή τον τραυματισμό του Προκλήθηκε από αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή άλλο συμβάν υψηλής ταχύτητας, έχει θολώσει την όραση ή μεγάλο βαθούλωμα στο κρανίο του ή έχει οίδημα μεγαλύτερο από 1 ίντσα. Πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει σοβαρό πονοκέφαλο, συνεχώς κλαίει ή δεν έχει καμία μνήμη για το τι συνέβη. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε υγρά από τα αυτιά ή τη μύτη του παιδιού σας. Ελλείψει αυτών των σαφών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, μπορεί να είστε σε θέση να μεταχειριστείτε το παιδί σας στο σπίτι.

Ανωμαλίες και μώλωπες

Αν το παιδί σας δεν παρουσιάσει ενδείξεις σοβαρού τραυματισμού μετά το χτύπημα στο κεφάλι του, μπορεί να έχει τραυματισμό στο τριχωτό της κεφαλής. Ανωμαλίες στο κεφάλι συνήθως προκαλούν μώλωπες ή οίδημα στο τριχωτό της κεφαλής. Λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που παρέχεται στο τριχωτό της κεφαλής, οι μικροί τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες μάζες στο κεφάλι, πολλά αιμορραγικά ή μαύρα μάτια μία έως τρεις ημέρες μετά τον τραυματισμό. Τα κατάγματα του κρανίου εμφανίζονται πολύ λιγότερο συχνά και συνήθως επουλώνονται χωρίς πρόβλημα, προκαλώντας μόνο πόνο στο σημείο της κρούσης.

Μίκρο-τραυματισμοί

Εάν το παιδί σας δεν είναι βρέφος ή εμφανίζει συμπτώματα διάσεισης, εφαρμόστε παγοκύστη στον τραυματισμό για περίπου 20 λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες. Μην εφαρμόζετε τον πάγο απευθείας στο δέρμα του μωρού. Τυλίξτε το πάγο ή το παγωτό σε μια κάλτσα ή ένα πλύσιμο. Εάν ο τραυματισμός συνέβαινε κοντά στην ώρα του ύπνου ή στον ύπνο, ελέγξτε το παιδί σας περιοδικά ενώ κοιμάται για να βεβαιωθείτε ότι αναπνέει σωστά και ότι το χρώμα του είναι φυσιολογικό. Παρατηρήστε το παιδί σας για ενδείξεις σοβαρού τραυματισμού κατά τις επόμενες 24 ώρες και επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα.