Μύδια και ψευδάργυρο

Η κατανάλωση μυδιών ενισχύει την ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου σας για να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής σας υγείας. Τα μύδια, ένα είδος οστρακοειδών που μοιάζουν με μύδια, συλλέγονται συνήθως στις ΗΠΑ και στις μεσογειακές ακτές και καλλιεργούνται σε άλλα μέρη του κόσμου. Έρχονται σε διάφορα σχήματα κέλυφος και χρώματα, όπως μπλε, πράσινο και κίτρινο. Εκτός από την οπτική εμφάνιση των πλασμάτων, ο ψευδάργυρος στα μύδια μπορεί να επιταχύνει την επούλωση από τραυματισμούς και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από το κοινό κρυολόγημα.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ορυκτό που χρειάζεται στο σώμα σας για να διατηρήσει ορισμένες διαδικασίες. Το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει ψευδάργυρο, οπότε πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή σας διατροφή. Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής, περίπου 100 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα σας απαιτούν ψευδάργυρο. Παίζει επίσης ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό, την ανοσολογική λειτουργία, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, την επούλωση τραυμάτων και την κυτταρική διαίρεση. Η φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της εγκυμοσύνης βασίζονται επίσης σε επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου. Βρίσκεται φυσικά σε πολλά πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα και προστίθεται συνήθως στα δημητριακά πρωινού.

Η κατανάλωση μυδιών μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της καθημερινής σας δίαιτας για τον ψευδάργυρο. Μια μερίδα 3 ουγκιών μαγειρεμένων μυδιών περιέχει περίπου 2,3 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Οι άνδρες ενηλίκων χρειάζονται τουλάχιστον 11 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου ανά ημέρα, οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 8 χιλιοστόγραμμα και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 11 έως 12 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Η κατανάλωση μιας μερίδας μυδιών συναντά οπουδήποτε από το 19% έως το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.

Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης, επιβράδυνση της ανάπτυξης, εξασθένηση της ανοσολογικής λειτουργίας, απώλεια μαλλιών, διάρροια, αλλαγές στη γεύση και προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας. Η ανάγκη σας για ψευδάργυρο μπορεί να αυξηθεί σε ορισμένους χρόνους της ζωής σας, όπως όταν μεγαλώνετε, θεραπεύεστε από μια πληγή ή όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Αν και η λήψη επαρκούς ψευδαργύρου είναι απαραίτητη, η κατανάλωση περισσότερων από 40 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, με αποτέλεσμα ναυτία, εμετό, απώλεια όρεξης, διάρροια και πονοκεφάλους. Η περίσσεια πρόσληψης ψευδαργύρου μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα διουρητικά.

Η ενσωμάτωση μυδιών στη διατροφή σας μπορεί να φανεί τρομακτικό εάν δεν έχετε εργαστεί ποτέ με αυτά τα οστρακοειδή πριν. Αλλά με λίγη πρακτική, θα βρείτε τρόπους για να πάρετε τα οφέλη του ψευδαργύρου από την προετοιμασία αυτών των μαλακίων. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες μυδιών, με διαφορετική εμφάνιση και γεύση. Αναζητήστε μύδια με καλά κλειστά κελύφη κατά την αγορά για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα και ζωντανά. Στη συνέχεια, μπορείτε να ατμού ή να ψήσετε αυτά τα οστρακοειδή για να τα μαγειρέψουν. Η εξυπηρέτηση με ζωμό ή σάλτσα δίνει περισσότερη γεύση στα μύδια.

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στο σώμα

Ποσότητα ψευδαργύρου στα μύδια

Να πάρει αρκετό, αλλά όχι πάρα πολύ

Ενσωμάτωση μυδιών στη διατροφή σας