Παρενέργειες της τοποθέτησης του καρδιακού στεντ

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτήν την ασθένεια, αναπτύσσονται μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αυτά τα μπλοκάκια μειώνουν τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Τα καρδιακά στεντ είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των εμπλοκών. Τα στεντ είναι σωλήνες πλέγματος, συνήθως κατασκευασμένοι από μέταλλο, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς για να μειώσουν τη στένωση και να ενισχύσουν τα τοιχώματα της αρτηρίας. Όπως συμβαίνει με όλες τις ιατρικές διαδικασίες, υπάρχουν μερικές σημαντικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την τοποθέτηση καρδιακού νάρθηκα.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι κοινός μετά την τοποθέτηση του καρδιακού στεντ, που αναφέρθηκε από το 41% ​​των ανθρώπων μέσα στις πρώτες 72 ώρες μετά τη διαδικασία, σύμφωνα με το ερευνητικό άρθρο του Herz του Απριλίου 1999. Αυτός ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τέντωμα ή σπασμούς των αρτηριακών τοιχωμάτων όπου τοποθετήθηκε το stent ή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής καρδιακής προσβολής. Μετά την τοποθέτηση των καρδιακών ενδοπροθέσεων, οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν ιατρική συνταγή για δισκία νιτρογλυκερίνης (Nitrostat) για να λάβουν αν εμφανισθεί πόνος στο στήθος. Είναι σημαντικό να αναφέρετε οποιοδήποτε πόνο στο στήθος που εμφανίζεται μετά την τοποθέτηση καρδιακού νάρθηκα στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποίησε τη διαδικασία.

Αίσθημα παλμών και διαταραχές καρδιακού ρυθμού

Αίσθημα παλμών – η αίσθηση της καρδιάς του αγωνιστή ή η παραβίαση ενός ρυθμού – είναι κοινά μετά την τοποθέτηση του καρδιακού στεντ. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της βελτιωμένης ροής αίματος που αναζωογονεί τις τραυματισμένες περιοχές της καρδιάς. Οι αίσθημα παλμών ενδέχεται επίσης να υποδηλώνουν σοβαρές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού που θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο περιοδικό “The Scientific World Journal” διαπίστωσε ότι περίπου το 83% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τοποθέτηση καρδιακού στεντ είχαν κάποιους τύπους προσωρινών ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά τη διαδικασία. Η σημασία των παλμών μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ανάλογα με την αιτία των παλμών, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία.

Κύρια αιμορραγία

Αιμορραγία από τη θέση εισαγωγής του στεντ, από δάκρυ στην αρτηρία όπου τοποθετήθηκε το stent ή από διάτρηση της καρδιάς μπορεί να συμβεί μετά τη διαδικασία. Εάν εμφανιστεί σημαντική αιμορραγία, τυπικά σημειώνεται εντός των πρώτων 12 έως 15 ωρών μετά την τοποθέτηση του στεντ. Τα σημάδια της μεγάλης αιμορραγίας περιλαμβάνουν ζάλη, ελαφρά κεφαλαλγία και λιποθυμία. Η σοβαρή αιμορραγία στο σημείο της εισαγωγής του στεντ εμφανίζεται σε 0,15 έως 6 τοις εκατό των τοποθετήσεων, σύμφωνα με την ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2013 που δημοσιεύτηκε στο “The Open Cardiovascular Medicine Journal”. Αν και όχι συχνές, η μεγάλη αιμορραγία είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Απόφραξη στεντ

Μετά την τοποθέτηση του καρδιακού νάρθηκα, το σώμα τοποθετεί μια πολύπλοκη απάντηση στην παρουσία της συσκευής. Αυτή η απόκριση είναι μερικές φορές υπερβολική, προκαλώντας ξαφνικό θρόμβο αίματος και συσσώρευση ιστού που εμποδίζει εν μέρει ή τελείως την ενδοπρόθεση. Αυτή η επιπλοκή, γνωστή ως απόφραξη των στεντ, εμποδίζει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ, που συχνά οδηγεί σε καρδιακή προσβολή. Παρόλο που ο κίνδυνος συνεχίζεται έως και ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση του στεντ, η απόφραξη είναι πιθανότατα τις πρώτες 30 ημέρες, επηρεάζοντας από λιγότερο από 10 έως 32% των ενδοπροθέσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας του 2011, Και την Εταιρεία Καρδιαγγειακής Αγγειογραφίας και Παρεμβάσεων. Όταν εμφανιστεί απόφραξη του στεντ, απαιτείται άμεση θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας για να αποκατασταθεί επαρκής ροή αίματος στην καρδιά.

Προφυλάξεις και Μείωση Κινδύνου

Η τοποθέτηση του καρδιακού στεντ είναι μια σοβαρή, σωτήρια διαδικασία. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης των στεντ για να εξασφαλίσετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Λαμβάνοντας όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα – ειδικά φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) ή η πρασουγρέλη (Effient) – συμβάλλετε στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών · ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε καρδιακό νάρθηκα και έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα καρδιάς Συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης, – Πόνος στο στήθος που δεν ανακουφίζεται από τα φάρμακα, – Ναυτία με ή χωρίς έμετο, – Υπερβολική εφίδρωση, αχνό χρώμα δέρματος ή ζάλη, – Δύσπνοια.