Που τρέχει με πόνο πίσω από το γόνατο και πάνω από τον μοσχάρι

Η εμπειρία του πόνου πίσω από το γόνατό σας ενώ τρέχετε μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος, όπως η τενοντίτιδα ή η κύστη του Baker. Εάν αισθάνεστε τέτοιο πόνο, σταματήστε αμέσως να τρέχετε για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμούς. Η θεραπεία περιλαμβάνει πάγο, συμπίεση και ανύψωση του γόνατος σας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος επιμένει.

Τενίτιδα

Οι μοσχαρίσιοι, τρυφεροί και τεθλασμένοι τένοντες είναι πίσω από το γόνατό σας και ακριβώς πάνω από το μοσχάρι σας. Η υπερβολική εκπαίδευση, η αύξηση της διανυόμενης χιλιομέτρου σας πολύ γρήγορα και η λειτουργία με ταχύτερο ρυθμό μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα ή φλεγμονή αυτών των τενόντων. Οι σφιγμένοι μύες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην τενοντίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα στον προσβεβλημένο τένοντα και δυσκαμψία του γόνατος. Εάν η τενοντίτιδα παραβλέπεται, μπορεί να οδηγήσει σε μικρά δάκρυα στον τένοντα σας, στο γλοιώδη ή σε τεθλασμένους τένοντες. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τον προσβεβλημένο τένοντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλήρους ρήξης.

Δημοτικό στέλεχος μυών

Ο αλλεργικός σας μυς είναι ένας μικρός μυς πίσω από το γόνατό σας και ακριβώς πάνω από το μοσχάρι σας. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό “The Physician and Sportsmedicine” αναφέρει ότι οι επίπονες δραστηριότητες, όπως η κατάβαση, μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητο σκασίματα στον μυ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και πίεση πίσω από το γόνατό σας, μυϊκή αδυναμία και οίδημα. Τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες με μεγάλη επίπτωση είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Cyst του Μπέικερ

Μέσα και γύρω από την άρθρωση του γόνατος, έχετε αρθρικό υγρό και σακουλάκια για να κρατήσετε το γόνατο σας ομαλά. Μια κύστη του αρτοποιού, ή γελοίο κύστη, είναι όταν αναπτύσσετε μια υπερβολική ποσότητα αρθρικού υγρού στον σάκο της μπούρας πίσω από το γόνατό σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία των αρθρώσεων, πρήξιμο και πόνο. Επίσης, μπορείτε να αναπτύξετε μια έντονη διόγκωση στο πίσω μέρος του γονάτου σας.

Πρόσθετες αιτίες

Επιπλέον αίτια του πόνου πίσω από το γόνατό σας και πάνω από το μοσχάρι σας περιλαμβάνουν ένα δάκρυ μηνίσκου, αρθρίτιδα γόνατος, πρόσκρουση νεύρων και παγίδευση αρτηρίας. Ένα δάκρυ μηνίσκου είναι όταν ο χόνδρος του γονάτου σας είναι σκισμένος, και η αρθρίτιδα είναι όταν φθείρεται. Με ένα δάκρυ μηνσίσκου και αρθρίτιδα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε τη λείανση του γόνατος σας με κίνηση. Η πρόσκρουση των νεύρων και η παγίδευση αρτηριών είναι όταν συμπιέζονται τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία πίσω από το γόνατό σας. Εκτός από τον πόνο στο γόνατο, συμπιεσμένα νεύρα ή αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία στο γόνατο και το μόσχο σας.

Για να μειώσετε τον πόνο πίσω από το γόνατό σας, σταματήστε να τρέχετε, πάρετε την πληγείσα περιοχή, φορέστε ένα περιτύλιγμα συμπίεσης και ανυψώστε το γόνατό σας. Πάρτε φάρμακα για τον πόνο, όπως ακεταμινοφαίνη, εάν ο πόνος επιμένει. Η τέντωμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την τενοντίτιδα και την παγίδευση νεύρων. Άλλες θεραπείες που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν ενέσεις κορτικοστεροειδών, θεραπεία μασάζ, φυσική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, μια σοβαρή κύστη του Baker μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστεί αν δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργικές θεραπείες.

Τεντώστε πριν και μετά την εκτέλεση, για να διατηρήσετε την κανονική ευελιξία στους μύες των ποδιών σας. Για να αποφύγετε τραυματισμούς στο γόνατο και υπερβολική προπόνηση, αυξήστε την τρέχουσα χιλιομετρική απόσταση που δεν υπερβαίνει το 10 τοις εκατό κάθε εβδομάδα. Πρόσθετα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη φθορά του γόνατος, το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος και την ενίσχυση των μυών των ποδιών σας.

Θεραπεία

Πρόληψη