Πρωτεΐνες κόνεων υπέρ και τα κατά

Με την παροχή μιας απομονωμένης μορφής θρεπτικής ουσίας, η σκόνη πρωτεΐνης έχει πολλά πιθανά πλεονεκτήματα. Εκτός από το ότι είναι βολικό και σταθερό, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους και την άλιπη αύξηση μυών. Η συμπλήρωση με πρωτεΐνες δεν είναι τόσο υγιεινή όσο η λήψη θρεπτικών ουσιών από ολόκληρα τρόφιμα, ωστόσο, και η υπέρβαση των συνιστώμενων ποσοτήτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Pro: Απώλεια βάρους

Η χρήση σκόνης πρωτεΐνης ως περιστασιακής αντικατάστασης γεύματος ή συμπλήρωμα σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της πείνας και να ενθαρρύνει τη σταθερή απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό Nutrition & Metabolism, οι ιατρικοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μείωσαν τις θερμίδες και πήραν πρωτεΐνες ορού γάλακτος σε διάστημα 12 εβδομάδων έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος και διατήρησαν περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό από εκείνους που μείωσαν θερμίδες και συμπληρώθηκαν με ένα ποτό Που δεν ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες. Επειδή η πρωτεΐνη είναι πιο κορεσμένη από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, οι κονιοποιημένες μορφές της θρεπτικής ουσίας μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για τον έλεγχο του βάρους.

Pro: Αύξηση μυών

Πρωτεΐνη σε σκόνη, ειδικά σε σκόνη ορού γάλακτος, μπορεί να ενισχύσει την άλιπη αύξηση των μυών όταν συνδυάζεται με την κανονική κατάρτιση αντίστασης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 από ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Francis Xavier, οι συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν πρόγραμμα άσκησης βάρους έξι εβδομάδων με πρωτεΐνη ορρού γάλακτος, κέρδισαν πιο άπαχο μυ και είχαν μεγαλύτερα κέρδη αντοχής από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο ορός γάλακτος είναι γνωστός ως πρωτεΐνη ταχείας δράσης, που σημαίνει ότι το σώμα είναι ικανό να το αφομοιώσει γρήγορα και εύκολα, ενθαρρύνοντας την ταχεία ανάρρωση από την ήπια μυϊκή βλάβη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης δύναμης.

Con: Ανεπαρκής διατροφή

Η σκόνη πρωτεΐνης είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και όχι ένα πλήρες τρόφιμο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με ολόκληρα τρόφιμα. Τα φυσικά τρόφιμα περιέχουν προστατευτικές ουσίες όπως φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε συμπληρώματα όπως πρωτεΐνη σε σκόνη. Η χρήση σκόνης πρωτεΐνης για την αντικατάσταση άλλων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Con: Επιπλοκές υγείας

Λαμβάνοντας σκόνη πρωτεΐνης όταν παίρνετε ήδη αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι φέρουν το κύριο βάρος του μεταβολισμού των αποβλήτων πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την επιτροπή γιατρούς για την υπεύθυνη ιατρική, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτεΐνης και εξακολουθούν να λαμβάνουν περισσότερο από το διπλάσιο ποσό της θρεπτικής ουσίας που χρειάζονται. Αυτή η περίσσεια πρωτεΐνης, είτε το παίρνετε μέσω σκόνης πρωτεΐνης είτε από άλλη πηγή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, πέτρες στα νεφρά ή οστεοπόρωσης.