Τη διατροφική αξία των σκληρά βρασμένων λευκών αυγών έναντι ολόκληρων αυγών

Τα αυγά παρέχουν στο σώμα σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη βέλτιστη υγεία. Ένα αυγό περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών και είναι επίσης υψηλό σε πρωτεΐνες · ωστόσο, τα άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν την πρόσληψη χοληστερόλης μπορούν να επιλέξουν να απορρίψουν τον ζυγό και να τρώνε μόνο τα λευκά του σκληρού βρασμένου αυγού. Συμβουλευτείτε τον σύμβουλο υγείας σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή.

Θερμιδική αξία

Το Εργαστήριο Δεδομένων Θρεπτικών Δεδομένων του USDA δηλώνει ότι ένα μεγάλο αυγό, με τον κρόκο, έχει 72 θερμίδες. Χωρίς τον κρόκο, η θερμιδική αξία μειώνεται σημαντικά σε 17 θερμίδες. Αν και ένα ολόκληρο αυγό είναι ήδη σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, μερικά άτομα σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να προτιμούν να τρώνε μόνο τα λευκά, καθώς η περιεκτικότητα σε λιπαρά των αυγών βρίσκεται κυρίως στον κρόκο.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των λευκών από ένα σκληρό βραστό αυγό και ένα ολόκληρο ωάριο είναι 4 γραμμάρια και 6 γραμμάρια, αντίστοιχα. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά ότι οι ενήλικες άνδρες έχουν ημερήσια πρόσληψη 56 γραμμαρίων πρωτεΐνης, οι ενήλικες γυναίκες καταναλώνουν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες καταναλώνουν 71 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των αυγών είναι ασήμαντη · ένα ολόκληρο αυγό παρέχει μόλις πάνω από 50 γραμμάρια υδατανθράκων και τα ασπράδια αυγών περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα την ενέργεια για να λειτουργεί καλά και αφού τα αυγά δεν είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματωθούν στη διατροφή οι θρεπτικοί υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 5,3 γραμμάρια λίπους, από τα οποία το 1,6 είναι κορεσμένο, ενώ τα ασπράδια αυγών έχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Το λίπος είναι η εναλλακτική πηγή ενέργειας του σώματος όταν έχει εξαντληθεί η αποθήκευση της γλυκόζης · ωστόσο, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη είναι τα πιο υγιεινά, ενώ τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι δυνητικά επιβλαβή. Τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται στο 7% της συνολικής θερμιδικής σας πρόσληψης για την ημέρα.

Βιταμίνες και Ορυκτά

Δεδομένου ότι τα ασπράδια αυγών έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από ό, τι ολόκληρα αυγά, τα δίαιτα μπορεί να ευνοούν τα λευκά του αυγού και όχι τον κρόκο · ωστόσο, τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε ένα αυγό παρέχονται από τον κρόκο. Ο κρόκος περιέχει 10 μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και πάνω από 20 βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και λουτεΐνη. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία · το ασβέστιο, για παράδειγμα, υποστηρίζει την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ η λουτεΐνη είναι ζωτική θρεπτική ουσία για τα μάτια.

Σκέψεις

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, η Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ δηλώνει ότι η πρόσληψη μέτριας ποσότητας αυγών, σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ωραία. Οι παρουσιαστές στο συνέδριο της πειραματικής βιολογίας του 2011 επιβεβαιώνουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης σε ένα αυγό κάθε μέρα θα έχει απίθανη επίδραση στο επίπεδο χοληστερόλης ή στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα άτομα που ενδιαφέρονται για τη χοληστερόλη έχουν τη δυνατότητα να τρώνε μόνο τα λευκά, καθώς η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στον κρόκο.