Ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση πολύ λίπους

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, συμπεριλαμβανομένων των λιπών σε μια υγιεινή διατροφή δεν θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή ασθένεια. Όχι όμως όλα τα λίπη δημιουργούνται εξίσου, και μερικά είναι πιο ευεργετικά από άλλα. Υγιή λιπαρά χρειάζονται στο σώμα για φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, ορμονική ανάπτυξη και απορρόφηση βιταμινών. Αντίθετα, τα ανθυγιεινά λίπη όπως τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να καθορίσετε την πρόσληψη διατροφικών λιπών για να αποφύγετε τον κίνδυνο ασθένειας.

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν μπορεί κατ ‘ανάγκη να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και ασθένειας. Οι “New York Times” αναφέρουν μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of the American Medical Association”, όπου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν μείωνε τους κινδύνους σοβαρών ασθενειών σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Η προσκόλληση σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχε τα ίδια ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου ως άτομα που έτρωγαν ό, τι τρόφιμα ήθελαν. Οι αντίπαλοι αυτής της έρευνας, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι η διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί να μην ήταν αρκετά χαμηλή σε λίπος για να δείξει σημαντικές διαφορές. Επιπλέον, οι γυναίκες στη μελέτη μείωσαν όλες τις πηγές διατροφικού λίπους. Οι τύποι των καταναλωθέντων λιπών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα εάν συμπεριληφθούν υγιέστερα έλαια και εξαιρέθηκαν κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο.

Κατάθλιψη

Η ανεπαρκής πρόσληψη λιπαρών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Σύμφωνα με το περιοδικό “Ψυχολογία σήμερα”, η μεγάλη κατάθλιψη είναι συχνά αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που συμβάλλει στα συναισθήματα της ηρεμίας και της ευημερίας. Αναστέλλει την παρορμητική συμπεριφορά που προκαλείται από το άγχος σε υγιή άτομα. Η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε εχθρική συμπεριφορά, χαμηλές διαθέσεις, ευερεθιστότητα και αγωνία. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην εξασθένιση της λειτουργίας μειώνοντας τα απαραίτητα λίπη στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων.

Πιθανή ανεπάρκεια βιταμινών

Τα λιπαρά χρειάζονται στο σώμα για την απορρόφηση βασικών βιταμινών. Οι βιταμίνες διαιρούνται σε υδατοδιαλυτούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β και C, και των λιποδιαλυτών τύπων, οι οποίοι αποτελούνται από βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν εξαλείφονται εύκολα στο σώμα και αποθηκεύονται σε λιπαρά Τους ιστούς και το ήπαρ. Σύμφωνα με την Επέκταση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι ασθένειες που προέρχονται από ανεπαρκείς λιποδιαλυτές βιταμίνες στο σώμα είναι σπάνιες, ωστόσο, μπορεί να προκύψουν ανεπάρκειες χωρίς σωστή πρόσληψη τροφής και κακή ισορροπημένη διατροφή. Τέτοιες ανεπάρκειες μπορεί να ποικίλουν από τις πεπτικές διαταραχές μέχρι τον οστικό πόνο έως την κακή υγεία του δέρματος.

Καλά ισορροπημένη διατροφή

Οι διαιτητικές προσλήψεις λίπους ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 35 τοις εκατό. Η πρόσληψη λιπών θα επηρεαστεί από την ηλικία, το ύψος, τα επίπεδα δραστηριότητας, το φύλο και τις συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Τα άτομα με νόσο του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης θα απαιτήσουν χαμηλότερη πρόσληψη λίπους έναντι άλλων υγιεινών ατόμων με χαμηλούς κινδύνους για την υγεία. Τρώγοντας μια διατροφή που είναι καλά ισορροπημένη και περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη με μετριοπάθεια υπογραμμίζεται ιδανικά για να εξασφαλιστεί μειωμένος κίνδυνος ασθενειών. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ακόμη και τα υγιή λίπη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς εξακολουθούν να αποτελούν πηγή θερμίδων. Η επιλογή των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών που βρίσκονται στα έλαια, τα καρύδια και τους σπόρους είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά και μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη στο αίμα.