Είναι η d-μαννόζη καλύτερη από το cranberry για uti;

Η D-μαννόζη, ένας τύπος ζάχαρης, έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Δυστυχώς, σχεδόν όλα τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης είναι ανεκδοτικά, χωρίς κλινικές μελέτες για να την υποστηρίξουν. Το Cranberry, από την άλλη πλευρά, έχει δείξει κάποιο όφελος στην πρόληψη αλλά όχι στη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε κλινικές μελέτες. Αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μιλήστε με το γιατρό σας, πιθανότατα θα χρειαστείτε αντιβιοτικά. Μην πάρετε D-μαννόζη ή βακκίνιο για τη θεραπεία μιας UTI χωρίς ιατρική έγκριση.

Ενέργειες

Οι υποστηρικτές της D-μανόζης ισχυρίζονται ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να εμποδίσει ορισμένους τύπους βακτηρίων Escherichia coli να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και να επιτρέψουν σε μια μόλυνση να εγκατασταθεί εκεί. Η D-μαννόζη επηρεάζει μόνο την βακτηριακή ανάπτυξη της E. coli στην κύστη · ενώ άλλα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, το E. coli προκαλεί μεταξύ 80 και 85% όλων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον φαρμακοποιό Cate Sibley. Το Cranberry, από τη στιγμή που πιστεύεται ότι αποτρέπει την εμφάνιση ουρολοίμωξης κάνοντας τα ούρα όξινα, είναι τώρα γνωστό ότι εμποδίζει το Ε. Coli και άλλα gram-αρνητικά βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Σπουδές

Δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της D-μανόζης σε ανθρώπους. Μια μελέτη σε ζώα που διεξήχθη από ερευνητές από το Northwestern University και αναφέρθηκε στην «Ουρολογική Έρευνα» του 1983, διαπίστωσε ότι η D-μαννόζη μείωσε τη συγκέντρωση βακτηρίων σε αρουραίους εμβολιασμένους με βακτήρια Ε. Coli. Ο ουρολόγος Michael Blue, M.D., διεξήγαγε μελέτη 60 ασθενών του που ανέφεραν συμπτώματα UTI. Από αυτούς που διαγνώστηκαν με UTI, το 71% των γυναικών ανέφεραν βελτίωση. Από εκείνους που δεν είχαν θετική καλλιέργεια βακτηριδίων στα ούρα αλλά είχαν συμπτώματα, 94% των γυναικών ανέφεραν βελτίωση. Οι άνδρες με διαγνωσθείσα μόλυνση με E.coli είχαν σημαντική βελτίωση λαμβάνοντας D-μαννόζη.

Μελέτες βακκίνιων

Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με τα οφέλη των βακκίνιων για την προφύλαξη UTI έχουν αναμιχθεί. Μια βρετανική βάση δεδομένων του Cochrane, Ιανουάριος 2008 Συστηματική ανασκόπηση 10 μελετών ανέφερε ότι το βακκίνιο είχε αξία στην πρόληψη των UTI σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενου UTI. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν πειστικά σε άλλες ομάδες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν συνιστώνται βακκίνια για αυτή τη χρήση.

Ανησυχίες

Δεν είναι όλες οι βακτηριακές λοιμώξεις του E. coli ανταποκρίνονται στη D-μαννόζη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιο επικίνδυνους τύπους, προειδοποιεί το ιατρικό κέντρο της NYU Langone. Άλλοι τύποι βακτηριδίων επίσης δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη θεραπεία, επειδή δεν έχουν ευαίσθητες στην μαννόζη pilli, δομές με σπείρωμα που επιτρέπουν στα βακτήρια Ε. Coli να προσκολληθούν στη ϋ-μαννόζη. Το Cranberry δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία των UTI, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους, σύμφωνα με τον Darren Lynch, M.D., του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2004 του Αμερικανού Οικογενειακού Ιατρού. Η χρήση ενός συμπληρώματος για τη θεραπεία της UTI θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα απλό UTI να ανέβει στα νεφρά, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε UTI.