Παρενέργειες της δίαιτας atkins

Ο Δρ Robert C. Atkins, καρδιολόγος, άρχισε να μελετάει μια ελεγχόμενη προσέγγιση με υδατάνθρακες για κατανάλωση το 1963, αφού είχε ταλαιπωρηθεί από το αυξανόμενο πρόβλημα παχυσαρκίας που είχε παρατηρήσει στους ασθενείς του. Η δίαιτα Atkins ξεκίνησε το 1972 και βασίζεται στη θεωρία ότι ο περιορισμός των ραφιναρισμένων υδατανθράκων από τη διατροφή σας βοηθάει να καίτε λίπος αντί να καίτε υδατάνθρακες. Οι άνθρωποι σε αυτή τη δίαιτα υποκαθιστούν τις πρωτεΐνες και τα λίπη για τους υδατάνθρακες και περνούν τρεις φάσεις μέχρι να φτάσουν σε μια τελική φάση συντήρησης δια βίου. Οι άνθρωποι είχαν επιτυχία να χάσουν βάρος με τη δίαιτα Atkins, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης παρενέργειες.

Πρώιμες Φάσεις Παρενέργειες

Η δραστική κοπή υδατανθράκων από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, αδυναμία, κόπωση και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με το MayoClinic.com. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα που προκύπτει από την κατανάλωση λιγότερων ινών και περισσότερων πρωτεϊνών. Για να αποφύγετε τις διατροφικές ανεπάρκειες, οι άνθρωποι στη δίαιτα Atkins πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ή να προσθέτουν κάποιους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, τα συμπληρώματα συμπληρώνουν μόνο εν μέρει την έλλειψη θρεπτικών ουσιών από την έλλειψη φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Κέτωση

Η δίαιτα Atkins βάζει το σώμα σας σε κατάσταση κετόζης, τα επίπεδα κετόνης στο αίμα είναι αυξημένα, πράγμα που κάνει το σώμα σας να καίει λίπος αντί των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1, αλκοολισμό ή που λιμοκτονούν μπορούν επίσης να εισέλθουν σε κέτωση. Η κέτωση δεν είναι απαραιτήτως ανεπιθύμητη παρενέργεια εκτός και αν οδηγεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα κετόνης. Στη συνέχεια, κινδυνεύετε να καταστρέψετε το ήπαρ και τα νεφρά σας, αναπτύσσοντας πέτρες στα νεφρά και αναπτύσσοντας οστεοπόρωση. Για να διατηρήσετε την κέτωσή σας σε ασφαλές επίπεδο, μπορείτε να την παρακολουθήσετε χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης της ράβδου ούρων.

Κίνδυνοι καρδιάς

Όταν εισέλθετε στη φάση συντήρησης της διατροφής Atkins, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής νόσου, επειδή η χοληστερόλη LDL ή η “κακή” χοληστερόλη αυξάνεται από το γεγονός ότι έχετε πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας. Η ανησυχία, σύμφωνα με τον Dr. Michael Miller του καρδιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center, είναι ότι ενώ η απώλεια βάρους είναι καλή για την υγεία της καρδιάς, η διατήρηση της δίαιτας Atkins χωρίς απώλεια βάρους γίνεται επιζήμια για την καρδιά επειδή καταναλώνετε υπερβολικά κορεσμένα Λίπος.

Η Atkins είναι περιοριστική

Η δίαιτα Atkins περιορίζει τους συμμετέχοντες από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Αυτό περιορίζει τις θερμίδες για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, αλλά περιορίζει και τα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί άνθρωποι στη δίαιτα Atkins δεν τρώνε καν τους επιτρεπόμενους υδατάνθρακες, επιλέγοντας να επικεντρωθούν σε κρέατα και λίπη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών. Αυτή η δίαιτα μπορεί επίσης να επηρεάσει την οστική μάζα, επειδή οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αυξάνουν την έκκριση ασβεστίου μέσω των ούρων · εντούτοις, καμία μελέτη από τον Αύγουστο του 2011 δεν έχει αποδείξει σχέση.