Σημείων και συμπτωμάτων ενός θρόμβου αίματος στον μοσχάρι

Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζουν για να σταματήσουν την αιμορραγία μετά από τραυματισμό μπορούν να είναι σωτήρια. Αλλά οι θρόμβοι που σχηματίζονται αυθόρμητα μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο – στο μοσχάρι ή αλλού στο σώμα – μπορεί να είναι ένα σημάδι του προβλήματος. Τα μοσχάρια είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή αυθόρμητων θρόμβων αίματος. Τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτών των θρόμβων ποικίλλουν, κυρίως ανάλογα με το μέγεθος του θρόμβου και εάν εμπλέκεται μια επιφανειακή ή βαθιά φλέβα.

Επιφανειακοί θρόμβοι

Οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος στους μόσχους σχηματίζονται σε επιφανειακές φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτοί οι θρόμβοι – γνωστοί ως επιφανειακοί φλεβικοί θρόμβοι, ή SVTs – συχνά σχηματίζονται σε μια υπάρχουσα κιρσώδης φλέβα. Μπορούν επίσης να σχηματίσουν μετά από ένα χτύπημα στο κάτω πόδι. Τα συνήθη συμπτώματα ενός SVT στον μόσχο περιλαμβάνουν πόνο, ευαισθησία και ερυθρότητα στο σημείο του θρόμβου. Αυτοί οι θρόμβοι προκαλούν συχνά ένα προφανές οίδημα που μοιάζει με κορδόνι που αισθάνεται σταθερότερο από τον περιβάλλοντα ιστό. Μπορεί να παρουσιαστεί μώλωπα εάν ο θρόμβος σχηματιστεί λόγω τραυματισμού μόσχου. Μικροί επιφανειακοί θρόμβοι μοσχαριών μπορεί να εμφανιστούν χωρίς εμφανή σημεία ή συμπτώματα. Οι SVT συνήθως δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία.

Βαθιά θρόμβοι φλεβών

Οι θρόμβοι αίματος που εμφανίζονται σε βαθιές φλέβες ονομάζονται βαθιές φλεβικές θρόμβες ή αμφιβληστροειδοπάθειες. Ο μοσχάρι είναι ένας από τους συνηθέστερους χώρους για την ΤΔΔ και τα συμπτώματα ποικίλλουν. Τα τυπικά συμπτώματα της βόμβας στο αίμα περιλαμβάνουν πόνους πόνου, πρήξιμο, ζεστασιά και κοκκινισμένο δέρμα κάτω από το γόνατο. Οι επιφανειακές φλέβες του κάτω ποδιού μπορεί να διογκωθούν και να εμφανιστούν πιο εμφανείς από εκείνες του μη προσβεβλημένου ποδιού. Ένας χαμηλός πυρετός μπορεί επίσης να είναι παρών. Η σοβαρότητα του συμπτώματος γενικά αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του θρόμβου. Οι μικρές θρόμβοι στις βαθιές φλέβες των μοσχαριών συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Πνευμονική εμβολή

Οι αιμοσφαιρίνες είναι πιο σοβαρές από τις επιφανειακές θρόμβοι, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε μια επιπλοκή γνωστή ως πνευμονική εμβολή. Με αυτήν την προϋπόθεση, μέρος ή το σύνολο του θρόμβου διαχωρίζεται από τη βαθιά φλέβα του ποδιού και ταξιδεύει στα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα. Αυτοί οι θρόμβοι που ταξιδεύουν – γνωστοί ως εμβολιασμοί, βρίσκονται στους πνεύμονες και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη ροή του αίματος. Το μέγεθος μιας πνευμονικής εμβολής συσχετίζεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα κοινά σημεία και τα συμπτώματα των μεγαλύτερων πνευμονικών εμβολών περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή, δυσκολία στην αναπνοή και ταχύ ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, ζάλη, λιποθυμία και χαμηλό πυρετό. Τα μικρά πνευμονικά εμβόλια συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Το μεταθρομβωτικό σύνδρομο

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που αναπτύσσουν μια εμπειρία DVB μια επιπλοκή γνωστή ως postthrombotic σύνδρομο, σημειώνει ένα άρθρο του Νοεμβρίου 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Blood.” Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης μετά από τη διόγκωση του βόειου αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο κάτω ποδιού, θαμπή πόνο, μυϊκές κράμπες, μυρμήγκιασμα, κνησμό και σκουρόχρωση του δέρματος με την πάροδο του χρόνου. Οι μακρές περίοδοι στάσης ή περπατήματος συνήθως χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Η ανάπαυση με τα αυξημένα πόδια μειώνει συχνά τα συμπτώματα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ξαφνικό οίδημα στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν θρόμβο αίματος. Λάβετε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης για συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή πνευμονική εμβολή, συμπεριλαμβανομένης ξαφνικής δύσπνοιας, θωρακικού πόνου, γρήγορης αναπνοής ή καρδιακού ρυθμού. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.