Σπασμένο τύμπανο στα παιδιά

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα στη ρήξη του τύμπανου για διάφορους λόγους. Μερικοί πάσχουν από συχνές λοιμώξεις του αυτιού, ενώ άλλοι δεν μπορούν να αντισταθούν στο να σπρώξουν τα πράγματα στα κανάλια των αυτιών τους. Τα περισσότερα ραγισμένα κουνάδια θεραπεύονται γρήγορα από μόνοι τους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμα τα συμπτώματα και να αναζητήσετε θεραπεία εάν υποψιάζεστε ότι η πάθηση αυτή είναι. Ένα ρήγμα στο τύμπανο απαιτεί ιατρική αξιολόγηση. Η γνώση του τι μπορείτε να αναζητήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε πρέπει να τηλεφωνήσετε στο γιατρό του παιδιού σας.

Αιτίες

Το τύμπανο, ιατρικά γνωστό ως τυμπανική μεμβράνη, χρησιμεύει ως ένα λεπτό φράγμα μεταξύ του αυτιού και του μέσου ωτός. Δόζει σε δόνηση ως απάντηση στον ήχο, μεταδίδοντας ηχητικά σήματα από τον αέρα στα μικρά οστά μέσα στο μέσο αυτί. Μια λοίμωξη του αυτιού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο, αυξάνοντας την πίεση σε αυτή την λεπτή μεμβράνη. Όταν το υγρό τεντώνει το τύμπανο πολύ μακριά, αυτό ρήξη. Το τραύμα, όπως αυτό που προκαλείται από την τοποθέτηση ενός μικρού αντικειμένου στο κανάλι του αυτιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη στο τύμπανο. Το αμβλύ τραύμα στο εξωτερικό του αυτιού ή η ξαφνική αλλαγή της πίεσης του αέρα – όπως συμβαίνει σε μια έκρηξη, κατά την κατάδυση ή την ταχεία κάθοδο σε ένα αεροπλάνο – μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη τυμπανισμού.

Συμπτώματα

Η αυθόρμητη ρήξη του τυμπανιού κατά τη διάρκεια μίας λοίμωξης του αυτιού είναι σπάνια σε βρέφη και μικρά παιδιά, σύμφωνα με το βιβλίο «Διαφορική διάγνωση στην ορχηνολαρυγγολογία: συμπτώματα, σύνδρομα και διεπιστημονικά θέματα». Εάν προκύψει ρήξη με λοίμωξη στο αυτί, το παιδί σας μπορεί να έχει μειώσει τον πόνο λόγω της ανακουφισμένης πίεσης μέσα στο αυτί. Μπορεί να παρατηρήσετε την έκκριση πύου από το αυτί που μπορεί να είναι ελαφρώς χρωματισμένο με αίμα. Κάποια απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί με ρήξη τυμπανισμού, με μεγαλύτερη απώλεια αντίληψης χαμηλών ήχων. Μεγαλύτερες διατρήσεις προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Εάν το τύμπανο διαρρηχθεί από το τραύμα, εμφανίζεται τυπικά ο πόνος και στη συνέχεια υποχωρεί. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί η εμβοή ή ο ήχος στο αυτί.

Θεραπεία

Τα αντιβιοτικά συνήθως συνταγογραφούνται για ρήξη τυμπάνου που προκύπτει από οξεία λοίμωξη του αυτιού, σύμφωνα με μια έκθεση του Απριλίου 2009 στο “American Family Physician”. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει θεραπεία με αντιβιοτικά για παιδιά με οξεία λοίμωξη στο αυτί που συνοδεύεται από αποστράγγιση αυτιών. Εάν η διάτρηση δεν επουλωθεί ή το παιδί σας παρουσιάσει συχνές υποτροπές, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επισκευή του τυμπανιού, που ονομάζεται τυμπανοπλαστική. Ο παιδίατρος σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να θεραπεύσει τη ρήξη από το τραύμα, καθώς το σπάσιμο στο τύμπανο αυξάνει τον κίνδυνο εισβολής βακτηρίων στο αυτί. Τα περισσότερα τραυματισμένα δαμάσκηνα που σχετίζονται με τραύματα θεραπεύονται καλά · το 68% θεραπεύεται εντός ενός μηνός και 94% εντός 3 μηνών, αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford.

Επιπλοκές

Η χρόνια απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται σε ρήξη τυμπάνου που δεν θεραπεύεται σωστά. Οι κροσσυδριές κρότωνες που θεραπεύουν ελάχιστα μπορούν επίσης να οδηγήσουν στο σχηματισμό χοληστεοειδούς, μιας ανάπτυξης που αποτελείται από κύτταρα του δέρματος που εισέρχονται στο μέσο αυτί μέσω της διάτρησης. Η χειρουργική απομάκρυνση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια ακοής, ένα απόστημα στο κρανίο ή συμπίεση του εγκεφάλου από τη μεγάλη ανάπτυξη. Το χοληστεματώδες είναι σπάνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.