Υδρολυμένο κολλαγόνο για απώλεια βάρους

Το υδροξυλικό κολλαγόνο ή το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι μια μορφή κολλαγόνου που μπορεί να έχετε συναντήσει ως συστατικό της ζελατίνης, κάψουλων φαρμάκων και άλλων τροφών. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που προέρχεται από τα οστά και τους χόνδρους ορισμένων ζώων. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Brigham και Women, το υδρολυμένο κολλαγόνο δημιουργείται με απολίπανση ενός οστού, κονιορτοποίηση ή λείανση, διαβροχή σε υδροχλωρικό οξύ και στη συνέχεια σε υδροξείδιο του νατρίου και αφυδάτωση αυτού. Η σκόνη που παραμένει από αυτή τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζελατίνης. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει γίνει ένα σημαντικό συστατικό σε ορισμένα προϊόντα απώλειας βάρους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε αυτό ή κάποιο προϊόν διατροφής.

Ιστορία

Το κολλαγόνο έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ζελατίνης και για αρκετές άλλες μαγειρικές χρήσεις για περισσότερα από 100 χρόνια, τις εκθέσεις Brigham και Women’s Hospital. Το πρώτο εμπορικό προϊόν ζελατίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η Knox ζελατίνη, η οποία εισήχθη στη δεκαετία του 1800. Προϊόντα όπως το Jell-O, τα οποία εισήχθησαν στην αγορά μερικά χρόνια αργότερα, χρησιμοποιούν επίσης υδρολυμένο κολλαγόνο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής σήμερα.

Απώλεια βάρους και μυς

Το υδρολυμένο κολλαγόνο χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους προϊόντων απώλειας βάρους, ιδιαίτερα εκείνων που έρχονται σε μορφή ποτού και λέγεται ότι λειτουργούν “ενώ κοιμάστε”. Σύμφωνα με το νοσοκομείο Brigham και Γυναικών, το υδρολυμένο κολλαγόνο πιστεύεται επίσης ότι ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Επιπλέον, ορισμένοι έμποροι προϊόντων απώλειας βάρους κολλαγόνου ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα και να προωθήσουν την καύση λίπους. Το νοσοκομείο Brigham και Women σημειώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μελέτη

Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα “Nutrition Advisor”, ένα προϊόν υδρολυμένου κολλαγόνου έδειξε αποτελεσματικότητα στη μείωση του βάρους των 50 υπέρβαρων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Joel B. Lao του Γραφείου Έρευνας Προϊόντων της Essentially Yours Industries Corp., διαπιστώθηκε ότι μία ημερήσια κουταλιά σούπας προϊόντος υδροζωλικού κολλαγόνου προκάλεσε κατά μέσο όρο απώλεια βάρους 10 κιλών εντός τριών μηνών. Οι διαιτολόγοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασκούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Essentially Yours Industries Corp., η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, είναι επίσης ο κατασκευαστής του χρησιμοποιούμενου προϊόντος κολλαγόνου. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Ασκηση

Αν και τα προϊόντα απώλειας βάρους υδρολυμένου κολλαγόνου συχνά ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τον άπαχο μυ, η προαναφερθείσα μελέτη δεν ενθάρρυνε την άσκηση. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών. Ενώ το κολλαγόνο μπορεί να έχει την ικανότητα να ενισχύει τον συνδετικό ιστό στο σώμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατάποση κολλαγόνου μπορεί να προάγει την ανάπτυξη μυών. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον καλύτερο τρόπο αύξησης του άπαχου μυός σας.

Σκέψεις

Επειδή το υδρολυμένο κολλαγόνο παρασκευάζεται είτε από βόειο ή θαλάσσιο οστό ή χόνδρο, ένα προϊόν απώλειας βάρους κολλαγόνου δεν είναι κατάλληλο για εκείνους που έχουν χορτοφαγική διατροφή ή που είναι αλλεργικοί σε οστρακοειδή. Επιπλέον, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων προερχομένων από κολλαγόνο προϊόντων βοοειδών υπό το πρίσμα των ασθενειών των ζώων, όπως η ασθένεια Mad Cow Disease.